Metro-portal.hr

objavljeno 10.08.2019. 15:02:00
BOLI GLAVA

Visoke cijene svemirskog turizma

Misije privatnih astronauta trajale bi do 30 dana i njihove dužnosti bile bi u skladu s nedavno odobrenom politikom komercijalnih i marketinških aktivnosti vezanih uz ISS

Skupooo
Skupooo (Arhiva)

Ljubitelji velikoga svemirskog prostranstva, počnite štedjeti. NASA je objavila da će Međunarodna svemirska postaja (ISS) biti otvorena za privatne građane - po cijeni od 50 milijuna dolara.

Po novoj politici kojom je dopuštena komercijalizacija ISS-a, privatnim astronautima bit će dopušten let na postaju najranije od 2020. godine, objavila je NASA.

Misije privatnih astronauta trajale bi do 30 dana i njihove dužnosti bile bi u skladu s nedavno odobrenom politikom komercijalnih i marketinških aktivnosti vezanih uz ISS.

NASA predviđa do dvije privatne misije godišnje po cijeni od 50 milijuna dolara po astronautu.

Naravno, i za 'privatnika' će vrijediti strogi medicinski standardi i pravila obuke NASA-e.

Za prijevoz do ISS-a pobrinut će se SpaceX i Boeing, dvije američke kompanije koje razvijaju kapsule za transport ljudi.

ISS, plod suradnje pet svemirskih agencija koje predstavljaju 15 zemalja, gradio se deset godina u više od 30 svemirskih misija.

Svemirska postaja sada je otprilike veličine nogometnog igrališta i kruži na visini od 400 kilometara iznad Zemlje. Posade s tri do šest astronauta peridoično se izmjenuju. Astronauti su dosad bili iz SAD-a, Rusije, Kanade, Japana i Europe.

10.08.2019. 15:02:00
http://metro-portal.hr/visoke-cijene-svemirskog-turizma/120005/