Metro-portal.hr

objavljeno 19.02.2013. 09:03:00
UKUSI

Visina je važna pri odabiru partnera

Rezultati su pokazali da bi idealna žena trebala biti visoka 175 centimetara, a idealan muškarac 190 centimetara

Muškarci vole niže cure
Muškarci vole niže cure (Arhiva)

Kako su muškarci i žene različiti u mnogim stvarima, tako su im i preferencije oko visine partnera različite. Žene najviše vole partnere koji su viši od njih 20 centimetara, dok je muškarcima idealna visine partnerice sedam centimetara manja od njihove.

Uz to, ispitano je preko 50 tisuća ljudi o zadovoljstvu vlastitom visinom i idealom kojem teže. Rezultati su pokazali da bi idealna žena trebala biti visoka 175 centimetara, a idealan muškarac 190 centimetara.

Istraživanje je vodio evolucijski psiholog Gert Stulp sa Sveučilišta u Groningenu, koji tvrdi da i žene i muškarci vole biti u vezi u kojoj je muškarac viši, no ideal razlike u visini se prilično razlikuje među spolovima.

Prema tumačenju psihologa, postoje dvije teorije zašto je tome tako. Društvena teorija je nastala na kulturnoj ideji da su visoki muškarci muževni, dok biološka teorija govori da viši muškarci imaju bolji status i reproduktivni uspjeh.

Inače, u stvarnom životu muškarci jesu viši od partnerice u većini veza, u 92.5 posto slučajeva. Žene su više u 4 posto slučajeva, dok je ostalih 3.5 posto parova jednake visine.

19.02.2013. 09:03:00
http://metro-portal.hr/visina-je-vazna-pri-odabiru-partnera/76566/