Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2014. 13:57:00
NEMA INE BEZ CJELINE

Više od tisuću INAša prosvjedovalo pred zgradom INA-e

Na velikom prosvjedu radnici Ine zatražili hitno zaustavljanje pilot projekta „Postanite poduzetnik“ kojim se Inine benzinske postaje daju u franšizu

Prosvjed protiv zakupa pumpi
Prosvjed protiv zakupa pumpi (INAŠ)

Više od tisuću radnika iz svih dijelova INA industrije nafte i INA Grupe okupilo se ispred sjedišta Ine u Zagrebu, kako bi zatražilo hitnu obustavu izdvajanja maloprodaje kroz model franšize, ulaganja u istraživanje i proizvodnju, modernizaciju obje rafinerije i ubrzanje dovršetka pregovora između MOL-a i Vlade RH.

Prosvjed je pod sloganom „NEMA INE BEZ CJELINE" organizirao Sindikat INAŠ, najveći sindikat u INA, d.d., s članovima u svim njezinim organizacijskim cjelinama, uz podršku dvaju sindikata koji također djeluju u Ini - Sindikata hrvatskog vozača i Sindikata novinara Hrvatske - Podružnica Glasnik Ine. Podršku su došle iskazati i ratne postrojbe i udruge proistekle iz Domovinskog rata, kako bi dale podršku radnicima i kompaniji koja je od iznimnog nacionalnog interesa.

Uprava Ine svoje namjere reorganizacije u bitnoj mjeri poslovanja maloprodaje pokušava zamotati u pilot projekte i na taj način iskušava svoje letačke sposobnosti, kako bi pilotirala prema drugim sličnim projektima ustupanja poslova iz Ine, s istim ciljem ostvarenja kratkoročnog profita kroz rezanja plaća i radničkih prava. Angažirali smo renomiranu odvjetničku tvrtku koja je potvrdila da je ovo što poslodavac radi protivno hrvatskim zakonima, Statutu Ine i odrednicama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara Ine. Stoga svim radnicima maloprodaje poručujemo - ne potpisujte sporazumne raskide ugovora o radu. Na to vas poslodavac ne može prisiliti. Ako Uprava Ine ne odustane od ovog projekta, i samo jednu od benzinskih postaja Ine ustupi poduzetniku, INAŠ će podnijeti tužbu i tražiti poništenje ove nezakonite odluke Uprave te zaustavljanje projekta do okončanja spora. Upozorili smo na to Upravu Ine, ali i Vladu RH, koja bi kao suvlasnik trebala hitno reagirati na ovo nezakonito i krajnje nesocijalno i društveno neodgovorno ponašanje Uprave Ine. Tražimo da se Vlada RH hitno odrediti prema uvođenju franšize, o kojoj predstavnici poslodavca navode planove kako će nastavno na pilot projekt do kraja 2015. biti uvedena u cijeloj Ini, iako je to tek sastavni dio postupka pregovora s MOL-om", upozorila je u svom govoru na prosvjednom skupu Maja Rilović, predsjednica Sindikata INAŠ.

Implementacijom pilot projekta „Postanite poduzetnik", kojim se benzinske postaje žele dati u franšizu privatnim poduzetnicima, zaposlenici maloprodaje Ine gube sva stečena radnička prava, plaća se smanjuje za gotovo polovinu, na iznos od 2.800 do 3.200 kuna, a novi poslodavac im nije dužan ponuditi stalni radni odnos.

Iz INAŠ-a upozoravaju da iskustva MOL-a i Slovnafta pokazuju da je jedino što će Ini ovaj projekt donijeti sveukupna devastacija maloprodaje i daljnje smanjenje udjela Ine na tržištu te da otvara prostor i za druga izdvajanja poslova iz Ine. Naglašavaju da je izdvajanje benzinskih postaja samo jedan od procesa koji je aktualan u ovom trenutku, a koji bi mogao imati dalekosežne posljedice za opstanak Ine.

Iz INAŠ-a su također podsjetili da je u medijima nedavno objavljena MOL-ova poslovna strategija, kojom je predviđeno da Rafinerija nafte Sisak bude zatvorena tijekom ove godine, a Rafinerija nafte Rijeka u 2018. godini, što iz MOL-a nikada nije opovrgnuto. Zatražili su zaustavljanje sustavnog provođenja poslovne politike, koja je dovela do smanjenja prerade u Ininim rafinerijama, i zaustavljanje pretvaranja Rafinerije nafte Sisak u skladište derivata iz Mađarske, koja trenutačno prerađuje samo 500.000 tona nafte godišnje, što je čak četiri puta manje od stvarnih mogućnosti, i to kroz nastavak njezine modernizacije - u koju je do sada uložena samo četvrtina od planiranih sredstava - te nastavak modernizacije Rafinerije nafte Rijeka, koja kasni godinama.

Nedavno sam upitan kako možemo ostvariti uštede u Rafineriji nafte Sisak? To je isto kao da me pitate kako uštedjeti na gorivu auta koji ne vozite! Nikako. Ali možete vozača poslati kući, možete prodati jedan kotač pa drugi pa akumulator pa elektroniku. To možete. To Uprava Ine sada radi s nama. Ali taj auto je jedna cjelina i samo ako svi njegovi dijelovi rade zajedno može voziti", slikovito je objasnio Predrag Sekulić, izvršni povjerenik iz Rafinerije nafte Sisak.

Iz INAŠ-a naglašavaju da je za opstanak Ine i najbolji interes Ine, njezinih radnika i ukupnog hrvatskog gospodarstva ključno očuvanje Ine kao vertikalno integrirane naftne kompanije, koja je desetljećima bila pokretač hrvatskoga gospodarstva. Tako - uz zabrinjavajuće stanje u maloprodaji i rafinerijama - upozoravaju i na drastičan pad investicija u segmentu istraživanja i proizvodnje u iznosu od 83% u odnosu na 2009. godinu (kada je MOL dobio većinska upravljačka prava) i na pad državnih rezervi za 50% od 2005. godine.

Istraživanje i proizvodnja su srce svake naftne kompanije. To MOL jako dobro zna, jer je u nova plinska i naftna polja izvan Ine u posljednjih nekoliko godina uložio milijarde. Ina u proteklom desetljeću nije ulagala u nalazišta nad kojima je imala koncesije, čime su ugrožena radna mjesta više od trećine zaposlenika Ine. Podsjećamo da je u samo zadnje tri godine iz INA Grupe otišlo više od 3000 radnika", rekla je Rilović.

Sindikat INAŠ je na prosvjednom skupu podržao sve aktivnosti koje vode novim ulaganjima u Ini, i još jednom izrazio nadu da će pregovarački tim Vlade RH na čelu s ministrom Vrdoljakom ostati pri svojim čvrstim stavovima u okviru pregovaračke platforme, i to neovisno o vlasničkoj strukturi.

U tijeku su pregovori o izmjeni dioničarskog ugovora, pljušte tužbe između glavnih dioničara - MOL-a i Vlade RH. MOL najavljuje prodaju svog udjela u Ini, a Uprava Ine usprkos svemu ne odustaje od pogubnih poslovnih odluka. Ako nas Uprava ne želi slušati, onda je država ta koja mora! Očekujemo od Vlade RH, kao suvlasnika, da u aktualnim događanjima u Ini ustraje na zaštiti interesa radnike Ine, nacionalnih interesa te interesa poreznih obveznika. Svi ti interesi danas su identični! Svi ti interesi danas su ugroženi, a mi koji smo ovdje spremni smo se za te interese boriti i izboriti.", zaključio je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS).

Rušenjem velike kartonske piramide sačinjene od temeljnih djelatnosti Ine - istraživanja i proizvodnje, rafinerija i maloprodaje, poslovnih funkcija Ine i svih kompanija unutar INA grupe, radnici Ine su na prosvjednom skupu slikovito pokazali kako se uklanjanjem samo jednog segmenta djelatnosti iz Ine ruši cijela Ina.

21.02.2014. 13:57:00
http://metro-portal.hr/vise-od-tisucu-inasa-prosvjedovalo-pred-zgradom-ina-e/83416/