Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2010. 19:20:54
POTPUNO BESMISLENO

Više od 60 ozlijeđenih na prosvjedima u Sarajevu

Više od 60 osoba, među kojima je i petnaestak policajaca, ozlijeđeno je u sukobima u Sarajevu koji su u srijedu izbili pred sjedištem vlade BiH

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (sarajevo-x.com)
Glasnogovornica Kliničkog centra sarajevskog sveučilišta Biljana Jandrić kazala je kako je riječ uglavnom o lakšim ozljedama uzrokovanim suzavcem te da je u bolnicu primljen jedan pacijent s lomom lubanje.

Gotovo četiri tisuće ljudi okupilo se pred zgradom federalne vlade kako bi prosvjedovali zbog najavljena smanjenja naknada koje primaju razvojačeni branitelji i članovi njihovih obitelji. Prosvjed su organizirale četiri različite udruge najavivši kako će on proteći mirno, no već još prije podneva, kad je okupljanje najavljeno, nekoliko desetaka osoba počelo je rušiti zaštitnu ogradu nasrnuvši na 70 policajaca koji su priječili prilaz vladinoj zgradi.

Policija je potom uporabila suzavac, a čelnici braniteljskih udruga pozvali su na smirivanje sukoba, no zatišje je potrajalo tek oko sat vremena. Nakon toga iz mase je prema zgradi vlade poletjelo kamenje, a počelo je i novo naguravanje prosvjednika s policijom. Pritom su zapaljene i dvije policijske kućice ispred vladine zgrade te jedna za osiguranje američkog veleposlanstva smještena u blizini. U tim je sukobima i bilo najviše ozlijeđenih.

Izet Rađo, predsjednik udruge koja okuplja dobitnike najviših ratnih priznanja, novinarima je kazao kako za te izgrede nisu odgovorni razvojačeni branitelji, nego, kako tvrdi, navijači nogometnog kluba "Sarajeva" koji su pošli na prvenstvenu utakmicu njihove momčadi s momčadi "Širokog Brijega". "To sigurno nisu istinski borci", kazao je Rađo, nazvavši nasilnike provokatorima.

Predsjednik federalne vlade Mustafa Mujezinović prosvjede i nasilje koje ih je pratilo nazvao je "potpuno besmislenim". "Na taj se način ništa ne postiže", kazao je Mujezinović lokalnim medijima, istaknuvši kako je u takvim okolnostima bilo potpuno besmisleno pokušati pregovarati s mnoštvom o bilo čemu, to prije što se pojavio i zahtjev za otkazivanje stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Ako nema stand-by aranžmana, sva prava će biti smanjena", kazao je Mujezinović. Ocijenio je kako su nasilje proizveli oni koji imaju prije svega političke ciljeve, a ne bore se za ratne veterane. Iz policijske uprave federalnog ministarstva unutarnjih poslova najavljena je istraga kako bi se pronašli počinitelji izgreda. (hina/metro-portal)

21.04.2010. 19:20:54
http://metro-portal.hr/vise-od-60-ozlijedjenih-na-prosvjedima-u-sarajevu/38386/