Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2011. 20:36:00
VELIKO HRVATSKO SRCE

Više od 5000 ljudi na Terry Fox Runu

Humanitarna utrka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi prikupio novac za liječenje, 1980. krenuo je u utrku po Kanadi

Više od 5000 građana sudjelovalo je u humanitarnoj utrci Terry Fox Run, kojoj je svrha podizanje svijesti i prikupljanje sredstava za istraživanje raka, piše Hina.

Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Edwin Loughlin zahvalio je brojnim pokroviteljima poglavito predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću te Vladi RH i premijerki Jadranki Kosor, čiji je predstavnik ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs dao znak za početak utrke. Loughlin je rekao kako je "Terry Fox Run u Zagrebu uspješna akcija zbog hrvatskih građana, darežljivih u doniranju svog vremena i neiscrpne konstantne potpore".

"Naš zajednički uspjeh pomoći će hrvatskom zdravstvu da efikasnije pomaže djeci oboljeloj od raka. Uz našu pomoć, istraživači će možda pronaći nove lijekove i bolje tretmane za liječenje. Sto posto prihoda, koje prikupimo ostaje u Hrvatskoj", istaknuo je.

Humanitarna utrka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi prikupio novac za liječenje, 1980. krenuo je u utrku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no, nažalost, utrku nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju i pokrenula akciju prikupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska. Utrku u Zagrebu, kao jednu od najuspješnijih u svijetu, prošle je godine posjetila i Judith Fox-Alder, sestra Terryja Foxa i međunarodna direktorica Zaklade Terry Fox. Njen je posjet predstavljao dodatno priznanje velikom doprinosu lokalnih organizatora u borbi protiv raka.

Interes građana, ali i tvrtki-donatora za Terry Fox Run raste iz godine u godinu, što je rezultiralo s više od 4 milijuna prikupljenih kuna u posljednjih jedanaest godina održavanja Maratona nade u Hrvatskoj.

18.09.2011. 20:36:00
http://metro-portal.hr/vise-od-5000-ljudi-na-terry-fox-runu/63381/