Metro-portal.hr

objavljeno 30.05.2011. 11:57:31
SALMONELA?

Više od 50 osoba otrovano u sarajevskom fast-foodu Fan-Ferhatović

Stanje pacijenata koji su hospitalizirani se stalno mijenja, ali općenito radi se o teškoj kliničkoj slici - svi imaju visoku teperaturu, mučninu i povraćaju

Fotografija vijesti

Ugostiteljski objekt "Fan-Ferhatović" u Sarajevu bit će zatvoren do daljnjeg, zbog sumnje da se više od 50 osoba otrovalo zbog konzumiranja hrane u subotu u ovom fast-foodu.

"Odmah nakon dojave da su se na Kliniku za infektivne bolesti KCUS-a i u Hitnu pomoć KS javila četiri pacijenata sa simptomima trovanja, sanitarni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS je u subotu u 20:00 sati izvršio pregled objekta i tom prilikom ga do daljnjeg zatvorio. Osim toga, urađen je sanitarno-higijenski nadzor cijelog objekta i uzeta su 22 uzorka hrane i 17 briseva radnih površina, od čega osam briseva radne odjeće i ruku četiri uposlenika", rekla je Vildana Bosno, portparol Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo za portal Sarajevo-x.

Iz Uprave restorana napominju da je redovna inspekcijska kontrola u ovom ugostiteljskom objektu izvršena 19. travnja, prilikom koje su svi uzeti uzorci i brisevi dati na analizu bili uredni.

Prema informacijama koje je sarajevski portal dobio od Biljane Jandrić, portparola Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, od subote se u KCUS javio ukupno 51 pacijent. Prvobitno je njih 12 zadržano u bolnici na liječenju, dok su ostali pušteni kući. Međutim, kako kaže Jandrić, u ponedjeljak ujutru na KCUS su stigla još tri pacijenta koji su hospitalizirani.

30.05.2011. 11:57:31
http://metro-portal.hr/vise-od-50-osoba-otrovano-u-sarajevskom-fast-foodu-fan-ferhatovic/59449/