Metro-portal.hr

objavljeno 25.03.2008. 23:01:28

Više informacija o hrani

Novi pravilnik obavezuje na oznake podrijetla proizvoda

Meso koje građani kupuju morat će biti jasno označeno
Meso koje građani kupuju morat će biti jasno označeno (AFP)

Od 31. lipnja svi ugostiteljski objekti u Hrvatskoj morat će navesti podrijetlo proizvoda za hranu koju nude. Toga dana bit će donesen novi Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane, iz kojeg će neke odredbe stupiti na snagu odmah.

Najavio je to državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Krešimir Kuterovac nakon jučerašnjeg sastanka u Hrvatskoj gopodarskoj komori.
Pravilnik o općem označavanju ili deklariranju hrane donesen je 2004. i u najvećoj je mjeri usklađen s propisima EU, ali je u međuvremenu došlo do izmjena zakonodavstva EU, pa je potrebno dodatno usklađivanje.

Osnovna je novina, pojasnio je Kuterovac, promjena u dijelu navođenja podrijetla proizvoda za svježe meso, mesne proizvode, ribu, voće i povrće. Pravilnik je rađen kako bi se zaštitili potrošači, odnosno da bi bili informirani o proizvodima koje kupuju i koriste, kazao je Kuterovac. Pravilnikom će svaka riba, ulovljena ili uzgojena, morati biti deklarirana zemljom podrijetla, jednako kao i meso, svježe voće i povrće. To je taj iskorak koji je napravljen pravilnikom, kazao je Kuterovac. Nije riječ o tome da je netko u zabludi ako jede hranu koja je iz Brazila ili Argentine, ali to mora biti jasno rečeno kupcima.

PromjeneSvježe meso, mesni proizvodi, riba, voće i povrće morat će imati deklaracije na kojima će pisati zemlja porijekla. Nije netko u zabludi ako jede hranu koja je iz Brazila ili Argentine, ali zemlja porijekla mora biti jasno naznačena kupcima, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.  

Upitan jesu li potrošači dovedeni u zabludu kada im se primjerice nudi dalmatinski pršut ili panceta sa sirovinama iz Danske, Kuterovac je kazao kako će sljedeći korak biti donošenje Pravilnika o sljedivosti mesa i mesnih proizvoda kojim će biti definirano mjesto uzgoja i klanja životinje te će potrošač imati više informacija o mesu koje koristi.

Kuterovac je kazao i kako će se do ulaska u EU pravilnik sigurno još jednom usklađivati, jer riječ je o nezavršenom procesu koji se mijenja u Europi, pa će tako biti i kod nas.

Na sastanku je istaknuto kako će trgovci i proizvođači snositi najviše troškova zbog primjene novog pravilnika, odnosno zbog promjena deklaracija proizvoda. Pomoćnik direktora Mesnica Fiolić Miroslav Babić istaknuo je kako još nisu napravili procjene koliko će ih koštati promjene i nove oznake koje će trebati staviti, no kazao je kako podržavaju promjene jer će definirati porijeklo sirovine koja se koristi.  (HINA)

25.03.2008. 23:01:28
http://metro-portal.hr/vise-informacija-o-hrani/4872/