Metro-portal.hr

objavljeno 21.08.2012. 18:57:00
KILE DOLJE!

Višak kilograma utječe na mozak

Pretile su osobe, kao i one s nezdravim metaboličkim promjenama, tijekom godina pokazivale sve lošije rezultate ispitanja kognitivnih sposobnosti

Špekec na trbuhu zagušuje mozak
Špekec na trbuhu zagušuje mozak (Shutterstock)

Višak kilograma opasan je po zdravlje na više načina, a najnovije istraživanja pokazalo je još jednu zabrinjavajuću nuspojavu - utjecaj na mentalne sposobnosti. Najveći problem je u tome što znanstvenici nisu uspjeli utvrditi zašto se to događa.

Uz to što je pretilost jedan od najvažnijih faktora rizika za demenciju, znanstvenici pretpostavljaju da metaboličke promjene izazvane viškom kilograma poput visokih razina šećera u krvi i visokog kolesterola utječu na kognitivne sposobnosti na negativan način.

Istraživanje koje je upravo objavljeno u časopisu Neurology pratilo je promjene zdravstvenog stanja preko 6 tisuća Britanaca u razdoblju od deset godina. Sudionici stari između 35 i 55 godina trebali su testirati pamćenje i ostale kognitivne vještine tri puta tijekom ispitivanja.

Pretile su osobe, kao i one s nezdravim metaboličkim promjenama, tijekom godina pokazivale sve lošije rezultate. Znanstvenici su sigurni da se ne radi o demenciji nego o smanjenju kognitivnih sposobnosti.

Plan je nastaviti ispitivanje uz dodatne provjere genetskih sklonosti i vremenskog perioda pretilosti.

21.08.2012. 18:57:00
http://metro-portal.hr/visak-kilograma-utjece-na-mozak/73428/