Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2008. 09:35:00

Virtualna presica Velesajma kulture

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Velesajam kulture)

Najavljen je program 5. Velesajma kulture, koji će se u organizaciji Kulture promjene održati od 11. do 14. prosinca u svim prostorima Studentskog centra.

Ovogodišnji Velesajam, podnaslova EUropska kultura u SC-u, na četiri će dana Studentski centar učiniti kulturnim središtom Europe. Kroz suradnju s europskim sveučilišnim, kulturnim i znanstvenim institucijama, umjetnicima i studentima kroz razne ćemo vidove umjetničkog stvaralaštva propitivati razne aspekte ulaska u Europu i EU. Velesajam će objediniti kazališni, likovni, glazbeni, filmski program te pregršt dobre zabave I nekoliko sasvim neobičnih iznenađenja.

Silvija Stipanov najavila je kazališni program, koji je kao I prošle godine sačinjen iz dva dijela.  Prvi dio  programa pristigao je putem javnog natječaja, a drugi je napravljen u partnerstvu s europskom kazališnom mrežom APAP NETWORK. APAP mrežu trenutno sačinjava 15 organizacija koje se bave promicanjem izvedbenih umjetnosti te njegovanjem radova mladih umjetnika, a njih 12 stiže nam na Velesajam u Zagreb.

Izdvojila bi svakako Rogera Bernata iz Španjolske koji nam stiže s predstavom "Public Domain". Posebno je zanimljivo što će se ta predstava odigrati u predvorju Glavnog  željezničkog kolodovora u petak, 12. prosinca s početkom u 15 sati. Zatim, u Kinu SC biti će smješten stalni postav na kojem APAP VI sudjeluje sa 4 umjetnika. Svake večeri imamo i predstavu  u velikoj dvorani Teatra&td. Predstavit ćemo i novi projekt Kulture promjene, Noćni Lab koji je zamišljen kao jedna vrsta kazališnog pitcha na kojem svi mladi umjetnici izvedbenih umjetnosti - filmaši, muzičari, kazalištarci - mogu predstaviti svoj rad u nastajanju u trajanju od 3-10 minuta ili mogu izvedbeno prezentirati svoj nevjerojatno smion koncept.

Noćni Lab smjestili smo u dvoranu SEK, u subotu i nedjelju s početkom u 21 sat. Iz Londona nam stiže predstava  "Still" mlade multidisciplinarne kompanije Syndromus, a iz Beograda predstava "Bre-kabare" studentskog eksperimentalnog kazališta, koja problematizira dobre i loše strane ulaska u EU, objasnila je Silvija Stipanov.

Kazališni program donosi i jednu novu kazališnu  pustolovinu: javnu prezentaciju predstave u nastajanju Carstvo radosti redatelja Mirana Kurspahića. Teme poput teorije o obnovljivosti izvora energije fosilnih goriva, GMO inženjeringa, vezanja cijene nafte za američki dolar upakirane su u vedre songove, a čitava predstava preuzima naoko bezazlenu formu nedjeljnih dječjih TV emisija.

Miran Kurspahić otškrinuo nam je vrata u Carstvo radosti: Otvori oči i pogledaj bliže: u Carstvu radosti novi dan se diže! Dino, Pomidor, pa čak i Barella, naša su banda vedra i smjela. A da veselje veće još bude, tu se i pjesma kao i ples nude! Igre i darovi za svakog gosta, pa da Vam ne bude jedanput doć' dosta! Da ništa tu ne bi bilo nejasno, Dora i Božo pričat će glasno: o znanjima novim i ispravnom mnijenju, a Božu ni kostim neće priječit u tom htjenju. Dok reflektor gori, a glazba se čuje, neka Vaš duh sa nama putuje. A kada i zadnji stih se otpjeva, kad već je kasno i publika zijeva, tad skupite stvari i pođ'te baru bliže, i javite svima: Carstvo nam stiže!!!

Likovni program najavile su Marta Kiš i Karla Pudar. Ovogodišnji vizualni program 5 .Velesajma kulture također odgovora na temu Velesajma kulture, a to je Europska Unija i Europa. Jedan dio programa je "klasična" izložba pet radova odabranih na natječaju koji smo raspisali, a njihovi autori su Vojan Hrast, Marko Marković, Ivan Tudek, Marta Haraminčić te Boris Čučković. Uz to, ove godine "vizualni" dio naglasak želi staviti i na komunikaciju, dijalog i priču.

Imat ćemo tako razgovore s umjetnicima od kojih bih izdvojila Maragaretu Kern, prisutnu i na cijelom Velesajmu s projektom koji će se moći naći u svim prostorima SC-a pod nazivom "Draga EU", ali morat ćete ga sami otkriti, stoga je to iznenađenje!  Svakako treba spomenuti  "Čitalačkog manijaka", projekt koji će svoju premijeru doživjeti upravo na ovogodišnjerm Velesajmu. Svaki dan bit će zadan po jedan tekst koji će se moći naći i na internetu  stranici Velesjama. Jedini uvjet sudjelovanja u raspravi priočitati je tekst, a improvizacije koje se dešavaju sigurno će biti zanimljive. Stoga, ljubitelji zanmljivih štiva, rasprava i priča, očekujemo Vas, najavila je Marta Kiš.

Karla Pudar predstavila je projekte Reci više! te Konzumiraj art: Ideja projekta Reci više! nam je komunikaciju između umjetnika i gledatelja učiniti neposrednom i predstaviti  mlade kreativce koji će formirati buduću likovnu scenu u Hrvatskoj. Svoje radove predstavit će studenti slikarstva, kiparstva, grafike nastavničkog odsjeka produkt dizajna te grafičkog dizajna, pojasnila je Karla Pudar.

Svi će oni imati priliku unutar 15 slika prezentirati svoj rad. Svakoj slici trajanje je 25 sekundi. Za razliku od sličnih vrsta prezentacije (Ignite, Pecha Kucha,...) Reci više ima otvorenu formu koja se određuje ovisno o tipu sudionika i potrebi njihovih izlaganja. Projekt Konzumiraj art potaknut je pozitivnim iskustvima sa slične manifestacije CASH&CARRY koja se već dugi niz godina održava na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Stoga dođite, upoznajte umjetnike, konzumirajte art i ponesite ga kući!, zaključila je Pudar.

Filmski program ljubitelje sedme umjetnosti odvest će u Njemačku, Francusku, Italiju te ex Čehoslovačku. Svaki će dan biti zastupljena kinematografija jedne od navedenih zemalja. Filmski program složili smo tako da prati temu Europske Unije i Europe, najavio je Lukša Benić. Svaki od 4 dana trajanja velesajma posvećen je jednom od originalna četiri SC paviljona, francuskom, njemačkom, talijanskom i čehoslovačkom.

Prikazat ćemo po jedan ključni film iz te četiri kinematografije što će zasigurno biti jako zanimljivo jer je riječ o filmovima koji dugo nisu bili viđeni na velikom platnu. Svi su nam filmovi stigli u originalnom formatu, znači 35 ili 16 milimetarskim filmskim kopijama. Uz ta četiri glavna filma, prikazat ćemo i po jedan kratkometražni, a svaki od njih je na neki način inspiriran tim glavnim filmom. Riječ je o domaćim klasicima, zaključio je Benić.  U MM centru pak, prikazivat će se kratkometražni filmovi nominirani za nagradu Europske filmske akademije iz sezone 07/08.

Što se glazbenog programa tiče, I ove smo ga godine realizirali u suradnji sa Ksetom, ali i sa članicama benda Žbuka. Davorka Begović pojasnila je: Sa bendom Žbuka predstavljamo projekt Užbukavanje Balkana u Europu čija je ideja konfrontirati po jedan bend iz zemlje članice Europske Unije i po jedan iz zemlje kandidata za ulazak u EU. U petak, 12. prosinca po prvi put predstavljamo trenutno jedan od najprespektivnijih beogradskih bendova Petrol i slovenski We can't sleep at night, a u subotu 13.12. post rock četvorku Unwed Sailor, te jedno glazbeno iznenađenje - nastup benda Horkestar, koji broji čak 32 člana.

Svi koncerti u sklopu Velesajma održati će se u polukružnoj dvorani Teatra &TD u 21 sat. Posebno bih istaknula program u nedjelju - predstavljanje mlade muzike, kada će se predstaviti studenti kompozicije Muzičke akademije, a svirati će kompozicije Ane Horvat, Biance Ban, Danijela Legina, Marka Rituše te Gordana Tudora. Osim koncertnog programa na Velesajmu vas očekuje i puno zabave, već tradicionalni Kset caffe, Demode, kao i brojna druga iznenađenja. zaključila je Begović.  

 Velesajam kulture I ove će godine svojim programom pratiti Radio SC. Radio SC, neprofitni, eksperimentalni, studentski community  web radio koji početkom 2009. stupa u javnu, političku akciju podizanja zahtjeva za dodjelom frekvencije, odnosno traženja promjene zakona o audio-vizualnim medijima koji u ovom trenutku, suprotno preporuci Europske unije i legislativi država članica EU nema treći, medijski sektor čije nužno otvaranje bi omogućilo neprofitnim, community i free radijskim postajama uspostavljanje održivog razvoja i FM statusa koji su ključni za dobrobit i podizanje kvalitete civilnog društva. Upravo će se na 5. Velesajmu kulture ti problemi artikulirati i adresirati, najavila je Irena Čurik.

Najambiciozniji radijski projekt 'Radio SC predsjedava EU' za Velesajam se provodi u suradnji s europskim FM radijskim postajama. Neprofitna, community i free radija iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Bugarske i ostalih zemalja, zajedno će proizvesti live program konferencijskih intervjua preko skype-a koji će biti simultano emitiran sa svih postaja uključenih u projekt

Tokom cijelog festivala Radio SC će biti instaliran u Crnoj dvorani Teatra &TD u kojoj će proizvoditi i emitirati svoj program posvećen EU. Kao i uvijek pozivamo sve posjetitelje da okupiraju slobodni eter i iskažu svoje mišljenje o EU, podijele problem ili samo ispričaju vic i pozdrave prijatelje, zaključila je Čurik.

Ulaz na sva događanja u sklopu festivala je besplatan! Vidimo se u EUropi!

Medijski pokrivaju: Tportal, Metro-portal, Gradski puls, Monitor, Terapija.net, Radio Student, Radio SC

06.12.2008. 09:35:00
http://metro-portal.hr/virtualna-presica-velesajma-kulture/13541/