Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2010. 20:18:00
SMRTONOSNA INJEKCIJA

Virginia: Prvo pogubljenje žene u gotovo 100 godina

Teresa Lewis sljedećeg tjedna trebala bi postati prva žena pogubljena u američkoj saveznoj državi Virginiji još od davne 1912. godine

Virginia: Prvo pogubljenje žene u gotovo 100 godina
Virginia: Prvo pogubljenje žene u gotovo 100 godina (Wikipedia)

Teresa Lewis u četvrtak bi trebala postati prva žena pogubljena u američkoj saveznoj državi Virginiji od 1912. godine. Guverner Virginije Robert McDonnell u petak navečer je odbio pomilovati 41-godišnju Lewis. "Ne nalazim jake razloge da se odgodi presuda koju je izrekao sud. Teresa Lewis je priznala da je počinila gnjusne zločine", rekao je McDonnell.

Lewis je s dvojicom suučesnika dogovorila ubojstvo svoga supruga Juliana i pastorka Charlesa 2002. godine kako bi se domogla njihovih životnih osiguranja.Suučesnici, kojima je Lewis kupila pištolje i ostavila im otključana vrata kamp-prikolice u Danvilleu gdje je njezina obitelj živjela, osuđeni su na doživotni zatvor. Jedan od njih, Matthew Shallenberger, bio je Teresin ljubavnik.

Pogubljenje treba biti izvršeno smrtonosnom injekcijom u komori smrti Virginije u zatvoru kraj Richmonda, a može ga zaustaviti Vrhovni sud SAD, koji još razmatra zahtjev za pomilovanje.

>> Smrtnu kaznu još uvijek imaju brojne svjetske zemlje

Pristaše Lewis i protivnici smrtne kazne kazali su da ona ne zaslužuje pogubljenje jer je utvrđeno da joj je inteligencija na granici mentalne retardacije i da je bila manipulirana od puno inteligentnijih suučesnika.

Od povratka smrtne kazne u SAD 1976. pogubljeno je 11 žena, a posljednja je bila Frances Newton 2005. u Teksasu, osuđena zbog ubojstva supruga i dvoje djece.

Od 1900. u SAD-u je pogubljeno 50 žena, a smrtna kazna nad ženom u Virginiji je posljednji put izvršena 1912. godine, kada je na električnoj stolici pogubljena 17-godišnja Virginia Christian, osuđena zbog ubojstva svoje poslodavke. (hina/metro-portal)

18.09.2010. 20:18:00
http://metro-portal.hr/virginia-prvo-pogubljenje-zene-u-gotovo-100-godina/48218/