Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2014. 08:01:00
WTF?!

Vinko Sindičić tvrdi da je lagao Nijemcima

UDBA-in killer, kako ga vole nazivati u medijima, odjednom je uzgojio štogod savjesti pa sad priča potpuno drugo priču od one koju je prodao Nijemcima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Vinko Sindičić u svojoj izjavi, danoj kod javnog bilježnika u Italiji 31. prosinca 2013., tvrdi kako je na sudu u Muenchenu, kao glavni svjedok u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića 1983., lažno teretio Krunoslava Pratesa, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača i to po uputama njemačke tajne službe.

"Sindičićevu izjavu sam dobio jučer najprije putem e-maila, a onda sam originalnu izjavu primio putem DHL-a", izjavio je Nobilo Hini.

Istaknuo je kako "ne sumnja u autentičnost Sindičićeve izjave jer je ona ovjerena i potpisana kod javnog bilježnika", dodavši da ju je "poslala Sindičićeva nevjenčana supruga s kojom živi u Italiji", i "putem e-maila ju je poslala njegova sestra".

Nobilo je kazao kako sada imaju dva interesa. Prvo je da Sindičićeva izjava pomogne Krunoslavu Pratesu u obnovi postupka, jer je on osuđen na doživotnu kaznu zatvora upravo zbog Sindičićeva svjedočenja.

Drugo je da su tu Sindičićevu izjavu dali kao dodatak žalbi na odluku zagrebačkoga Županijskog suda o izručenju Perkovića Njemačkoj, priloživši je svojim tvrdnjama da Perković u Njemačkoj ne bi imao fer i pošten postupak.

"Prije smo to tvrdili i dokazivali ali sada je ovo završni dokaz", naglasio je. Na pitanje kako će to sada utjecati na odluku Vrhovnog suda, Nobilo je rekao kako to nije toliko bitno.

Ukoliko bi došlo do suđenja onda bi to postalo bitno, dodao je. Upitan hoće li ta Sindičićeva izjava imati utjecaja i na kaznenu prijavu zbog lažnog svjedočenja koju su prošle godine protiv Vinka Sindičića podnijeli Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a koje je pokrenulo i kazneni postupak, Nobilo je odgovorio kako je najveći problem što ne mogu do Sindičića.

"Imaju cijeli spis iz kojeg smo i prije dokazivali da je lažno svjedočio, ali Sindičić je to priznao i to je sada definitvno", kazao je. 

15.01.2014. 08:01:00
http://metro-portal.hr/vinko-sindicic-tvrdi-da-je-lagao-nijemcima/82714/