Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2010. 17:22:31
17. OBLJETNICA

Vinko Puljić: Najgori su zločini počinjeni u ime vjere

Kardinal Puljić predvodio je misu povodom obljetnice zločina koji su pripadnici Armije BiH počinili u mjestu Trusina, istog dana kad se zbio zločin u Ahmićima

(Danijel Soldo/Cropix)

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u petak je, za mise u povodu 17. obljetnice zločina u mjestu Trusina kod Konjica koji su počinili pripadnici Armije BiH nad 22 Hrvata u tome mjestu u sjevernoj Hercegovini, osudio sve zločine počinjene u ime vjere i naroda u prošlome ratu u BiH.

Zločin u Trusini, za koji se dugo vremena malo znalo, dogodio se isti dan kad su pripadnici HVO-a počinili najveći zločin u središnjoj Bosni u Ahmićima, gdje je ubijeno 116 Bošnjaka, koje je jučer posjetio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"Najgori su zločini počinjeni u ime vjere. Moramo opraštati, ali opraštanjem se ne skida odgovornost za počinjeno", rekao je kardinal Puljić.

Kritizirao je sve tri strane u BiH da taje zločine koje su počinili pripadnici dotičnog naroda i istodobno lažiraju brojke stradalih.

Ocijenio je bitnim da se zločini sudski kazne radi budućeg pomirenja.

Uz izaslanstva hrvatskih stradalničkih udruga i predstavnika političkih stranaka pred spomen-obilježje u Trusini vijence u spomen na žrtve prvi put su položile dvije bošnjačke ratne udruge iz Konjica.

Pod sumnjom da su počinile te zločine prošle je godine uhićeno više osoba, a državno je odvjetništvo optužilo četiri bivša pripadnika Armije BiH. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 17:22:31
http://metro-portal.hr/vinko-puljic-najgori-su-zlocini-pocinjeni-u-ime-vjere/38025/