Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2021. 17:00:00
DOKUKINO

Vikend u izgubljenom raju

Naš dom u divljini uz gostovanje redatelja, doks o Greti Thunberg i program kritički hvaljenih filmova legendarne Chantal Akerman i Pietra Marcella

Dobar program...
Dobar program... (Arhiva)

Ovoga tjedna ugošćujemo KineDok, alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova koja okuplja oko 180 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja, uz besplatnu projekciju pobjednika Sundancea i ZagrebDoxa, dokumentarni film Naš dom u divljini, te razgovor s redateljem Raduom Ciorniciucom koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Ova poetična kronika propasti jednog načina života, portretira mnogobrojnu obitelj Enache koja divljinu „bukureštanske delte", napuštenog poplavnog područja i jedinstvenog urbanog parka prirode Văcăresti, naziva svojim domom zajedno sa stotinama tamošnjih rijetkih biljaka i životinjskih vrsta. Kada vlasti odluče intervenirati u njihov ekosustav, ostaju bez krova s glavom uz prisilu preseljenja u potpuno im nepoznati Bukurešt.  Djeca sad pecanja, kupanje u jezerima i  igranje s vidrama i labudovima zamjenjuju odlaskom u školu, a štapove za pecanje mobitelima. Identitet im je stavljen na kušnju, njihov osjećaj slobode nestaje, a posljedično mijenjaju se i obiteljski odnosi. Film je na programu u petak 3. prosinca u 19 sati.

Subota 4. prosinca donosi projekciju dokumentarca čuvene europske redateljice Chantal Akerman iz 2002. o granici između SAD-a i Meksika, S druge strane. Na vizualno upečatljiv način upoznajemo plejadu likova s obje strane iznimno politizirane granice; čujemo svjedočanstva imigranata u potrazi za boljim životom s jedne strane, te razgovor s raznim šerifima, odvjetnicima i lokalnim stanovništvom koji su zaplašeni paranojom protiv "neprijatelja" s druge strane. Čitavo vrijeme isprepliću se i sugestivni kadrovi prirode ispunjeni tihim suosjećanjem.

Nakon Akerman donosimo i dokumentarac o najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji, Greti Thunberg. U Greti švedskog dokumentarista Nathana Grossmana dobivamo uvid u svijet i razmišljanja djevojke koja je svojom upornošću uspjela pokrenuti globalni školski pokret, te koja bez dlake na jeziku proziva velike korporacije i političare radi klimatske indiferentnosti. Nagrađivani film svoju je premijeru imao na filmskom festivalu u Veneciji, a kod nas igra u subotu 4. prosinca i nedjelju 5. prosinca s početkom u 21 sat.

U nedjelju još prikazujemo debitantski dokumentarac Pietra Marcella iz 2007., Prijeći liniju. Riječ je o poetičnom putovanju Italijom uz hipnotički zvuk vlakova u kojem se prizori prirode neprekidno izmjenjuju i stapaju s gradskim ulicama, dok ambijent vozila u pokretu ostaje gotovo isti, tek donekle oblikovan varijacijama svjetla i izmjenama umornih lica u njemu. Višestruko nagrađivani film predstavlja putnike, mlade i stare, koji prelaze velike udaljenosti najjeftinijim i najdostupnijim prijevoznim sredstvom.

Ulaznice kupujete na webu ili blagajni kina, a rezervirati možete i mailom na info@dokukino.net. Podsjećamo i da je u skladu s novom odlukom Nacionalnog stožera za ulazak u kino potreban odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju. Više o tome ovdje.

03.12.2021. 17:00:00
http://metro-portal.hr/vikend-u-izgubljenom-raju/135442/