Metro-portal.hr

objavljeno 08.10.2021. 10:31:00
FOX

Vikend s Indianom Jones na FOX Movies kanalu

Zašto su Harrison Ford i Sean Connery snimali bez hlača i kako bi izgledali dinosauri da su ''glumili'' u filmovima o Indiani Jonesu

Indiana Jones vikend
Indiana Jones vikend (Arhiva)

U ljeto 1981. godine svijetu je predstavljen potpuno novi filmski žanr koji je vrlo brzo pronašao svoje gotovo fanatične obožavatelje. Akcijsko-pustolovne avanture glavnog lika, uzbudljive priče, mračne tajne, zanimljivi artefakti te nevjerojatne filmske lokacije oduševile su mahom i mlađu i stariju publiku. Indiana Jones je jednostavno bio instant hit, a neki ga i danas smatraju popularnijim čak i od tajnog agenta 007, Jamesa Bonda. Prvi, od dosadašnja četiri filmska naslova, Otimači izgubljenog kovčega izašao je u lipnju 1981. godine te je zbog izuzetno velikog uspjeha i odličnih kritika odlučeno da se snime i njegovi nastavci. Mnogo je toga poznato o ovoj izuzetno popularnoj filmskoj franšizi, no možda ipak saznate i nešto što dosada niste znali među ovih deset zanimljivosti vezanih za Indianu Jonesa.

  1. Jeste li znali da su Harrison Ford (Indiana Jones) i Sean Connery (profesor i autor Henry Jones i Indianin otac) jednu zajedničku scenu u nastavku filma Indiana Jones i posljednji križarski pohod snimili bez hlača? Naime, tijekom snimanja u ljetnom periodu na setu je bilo toliko vruće da je Connery jednostavno odlučio raskomotiti se tijekom snimanja scene u kojoj on i Ford sjede za stolom, pijuckaju viski i čekaju red na vožnju njemačkim cepelinom. Fordu nije trebalo dugo da i sam skine hlače prije snimanja spomenute scene.

  2. Iako mu je danas 79 godina, Harrison Ford je u mlađim danima tijekom snimanja trećeg nastavka filma Indiana Jones i posljednji križarski pohod svom kaskaderu Vicu Armstrongu dao malo odmora i sam odradio brojne akcijske scene zahvaljujući kojima su filmovi i stekli tako veliku popularnost. Ford je tako svojim glumačkim, stolarskim i pilotskim vještinama pridodao i one kaskaderske.

  3. Malo je poznata činjenica da je redatelj Steven Spielberg, koji je na neki način osuvremenio znanstvenu fantastiku filmom Jurassic Park 1993. godine, u prvi film o Indiani Jonesu želio ubaciti i pokojeg dinosaura. No, s obzirom da su računalno generirane slike tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća bile tek u nastajanju možemo sa sigurnošću tvrditi da bi dinosauri za potrebe filma o Indiani Jonesu bili izrađeni pomoću animatronike, lateksa i tzv. go motion tehnike pokretanja likova i da možda ne bi izgledati naročiti impresivno.

  4. Danas popularno Jordansko turističko odredište Petra nekada i nije bilo toliko poznato te ga je godišnje posjetilo tek nekoliko tisuća ljudi. Za njezino upisivanje u turističku kartu svijeta zaslužan je upravo film Indiana Jones i posljednji križarski pohod gdje su snimljene neke od scena. Petru, antički grad uklesan u stijene od tada svake godine posjećuje oko milijun turista, a 1985. godine je uvrštena i na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

  5. Nakon što je četvrti nastavak filma Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje bio snimljen, montiran i spreman za premijerno prikazivanje odlučeno je da se film u kinima diljem svijeta do trenutka premijere drži pod ključem. I doista, kina diljem svijeta su dobila svoj primjerak filma koji je bio zaključan, a šifra je bila otkrivena netom prije same premijere kako nijedan detalj iz filma ne bi procurio u javnost prije vremena.

  1. Za ulogu Indianinog oca Spielberg je otpočetka želio angažirati legendarnog Seana Connerya jer je oduvijek želio režirati film o Jamesu Bondu i svidjela mu se ideja da otac njegovom glavnom liku bude baš agent 007. Turbulentan odnos Henryja Jonesa, profesora srednjovjekovnih studija na sveučilištu Princeton i njegovog sina Indiane unio je novu energiju u akciju i priču trećeg nastavku filmova Indiana Jones i posljednji križarski pohod. Connery se kasnije kratko pojavio i u filmu Kraljevstvo kristalne lubanje 2008. godine nakon što je već otišao u zasluženu mirovinu.

  2. Filmovi o Indiani Jonesu su izuzetno popularni, te su mnogo puta bili i nagrađivani. Za nagradu Oskar su bili nominirani 13 puta, te su osvojili šest prestižnih zlatnih kipića. Na IMDb-jevoj listi 250 najboljih filmova svih vremena na 55. mjestu se nalazi Indiana Jones i otimači izgubljenog kovčega, dok se Indiana Jones i posljednji križarski pohod nalazi na 125. mjestu. Nije loše za jednog pustolova, zar ne?

  3. Indianu Jonesa je prvotno trebao glumiti Tom Selleck koji je već bio i angažiran za ulogu, ali je na koncu od nje odustao jer je tada snimao kriminalističku seriju Magnum P.I. u kojoj je glumio privatnog detektiva i bivšeg marinca. Harrison Ford je prihvatio ulogu netom prije samog početka snimanja.­­­­­­­­

  1. Jedna od najuzbudljivijih objava iz svijeta filma u 2016. godini zasigurno je bila ona produkcijske kuće Walt Disney Studios Motion Picture kada je najavljen peti nastavak filmova o Indiani Jonesu kojeg će umjesto Stevena Spielberga režirati James Mangold. Film koji još uvijek nema službeno ime najavljen je za ljeto 2022. godine nakon što je njegova premijera već nekoliko puta odgađana.

  2. Snimanje akcijskih scena u petom nastavku filma bilo je previše intenzivno za Harrisona Forda koji je pritom ozlijedio rame te je na neko vrijeme morao odustati na snimanja i dati si vremena za oporavak. Zanimljivo je da su on, njegova supruga Calista Flockhart i sin Liam odlučili to vrijeme provesti u Dubrovniku koji ih je oduševio.

Prije novog nastavka kojeg svi željno iščekujemo, osvježite pamćenje ili se pak tek zaljubite u iznimnog arheologa avanturista na FOX Movies kanalu i vikendu s Indianom Jones ove subote i nedjelje u 22:00h.

08.10.2021. 10:31:00
http://metro-portal.hr/vikend-s-indianom-jones-na-fox-movies-kanalu/134542/