Metro-portal.hr

objavljeno 10.01.2011. 10:29:48
KOMUNISTI

Vijetnam isključuje povratak višestranačja

Zalaganje za višestranačnje u Vijetnamu se kažnjava zatvorom, Komunistička partija ne želi pluralizam

Vijetnamska vojska
Vijetnamska vojska (Wikipedia)

Ne postoji mogućnost uvođenja višestranačja u Vijetnamu, odlučno je izjavila Komunistička partija uoči kongresa na kojem će glavni čelnici dobiti petogodišnje mandate, piše Hina. 

"Vijetnam ne traži i odlučan je da nema pluralizma ili višestranačkog sustava", izjavio je Dinh The Huynh, član moćnog centralnog komiteta Komunističke stranke na konferenciji za tisak. Javno zalaganje za višestranačje u Vijetnamu može dovesti do zatvorske kazne.

Vijetnam je imao višestranački sustav na prvim izborima 1946. godine, podsjetio je Huynh. "Ali kad su Francuzi osvojili zemlju, jedino se komunistička partija, uz narod, borila protiv njih", naglasio je.

"I danas partija vodi naš narod kako bi nastavio odnositi pobjede u nacionalnoj izgradnji i obrani". Državni radio je u ponedjeljak emitirao višeminutnu emisiju protiv višestranačja.

Kako piše AFP, analitičari se slažu da je partija izgradila svoj legitimitet na borbi protiv stranih osvajača te rastu gospodarstva i podizanju životnog standarda stanovnika u posljednjih 20 godina. Istodobno, borci za ljudska prava navode kako se, s približavanjem redovnog kongresa KP-a, vlasti sve više obračunavaju s disidentima.

10.01.2011. 10:29:48
http://metro-portal.hr/vijetnam-iskljucuje-povratak-visestranacja/53843/