« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ZDRAVA UPALA

Žene se lakše odupiru bolestima

Estrogen ženama omogućava razvoj jačih upalnih procesa koji su prva linija obrane tijela.

(Corbis)
Više o

infekcije

,

imunološki sustav

,

estrogen

,

upalni proces

,

Caspase-12

,

otpornost na bolesti

Kanadski znastvenici došli su do zaključka kako ženski spolni hormon estrogen pomaže njihovom imunološkom sustavu u borbi protiv infekcija ponašajući se suprotno enzimu koji zaustavlja upalne procese, piše BBC.

U svojem istraživanjua znanstvenici su posebno obratili pažnju na enzim Caspase-12 za kojeg je potvrđeno da zaustavlja upalne procese koji djeluju kao prva linija obrane protiv bakterija i virusa.

Laboratorijski miševi koji nemaju Caspase-12 gen u pokusima su se pokazali iznimno otporni na infekcije, no nakon što im je usađen ljudski tip tog gena samo su mužjaci postali osjetljiviji. Prema tim rezultatima istraživači su zaključili da je estrogen blokirao učinak Caspase-12 gena zbog su ženke ostale otpornije.

Uz to, znanstvenici su uspješno odredili i mjesto na kojem se estrogen veže na gen i blokira njegovu aktivaciju, a kako je u istraživanju korišten ljudski Caspase-12, uvjereni su kako isti proces funkcionira i kod ljudi.

Objašnjenje ove razlike između imunoloških sustava istraživači vide u reproduktivnoj i hraniteljskoj ulozi žene kroz evoluciju.

Zaključci do kojih se došlo prilično su jasni - kod žena su upalni procesi jači nego kod muškaraca, a znastvenici koji u tome vide nove mogućnosti jačanja imunološkog sustava kroz genetske manipulacije. No, ipak dodaju kako bi im najveća prepreka u tome mogla predstavljati ne baš velika želja muškaraca da se podvrgnu liječenju čistim ženskim hormonom.

13.05.2009. 13:43:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh