« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
zdrava i fina

Stevia - prirodno sladilo bez kalorija polako stiže u Hrvatsku

U ovoj biljci bez ikakvoga straha mogu uživati dijabetičari i svi koji žele regulirati kilograme

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Stevia Rebaudiana

,

prirodni zaslađivač

,

dijabetes tip 2

,

stevia u hrvatskoj

Stevia Rebaudiana, biljka iz porodice krizantema dolazi iz Brazila i sjeveroistočnih dijelova Paragvaja. Guarani Indijanci koriste je od pradavnih vremena za liječenje rana, visokog tlaka i šećerne bolesti. Svijetu je postala poznata tridesetih godina prošlog stoljeća kada su dva francuska kemičara izolirala dva glikozida, steviozid i rebaudozid, koji su zaslužni za slatkoću lišća.

Sjajna svojstva ovih spojeva, prije svega termostabilnost do čak 212 stupnjeva i činjenica da se ne razgrađuju u ljudskom organizmu brzo su raširili steviu svijetom. Japan je otišao najdalje, jer su već 1970. počeli masovno uzgajati steviu, tako da danas ima preko polovice ukupnog tržišta zaslađivača.

Prehrambena stevia se može nabaviti kao biljka, tj. grm, u obliku sušenog lišća, praška i raznih ekstrakata. No, kako su proizvođači umjetnih zaslađivača prepoznali ovu biljku kao najvećeg protivnika svojoj zaradi, u većini je zemalja registrirana tek kao dijetetski pripravak, a ne zaslađivač.

Stevia je najbolji zaslađivač kod pečenja upravo zbog svoje termostabilnosti, jer se na visokim temperaturama slatki glikozidi još jače oslobađaju iz listova. Uz to, odličan je dijetetski proizvod zbog energetske neiskoristivosti, što znači da se možete fino najesti slatkog bez straha od debljanja.

U Brazilu, gdje s njeguje kultura tijela, stevia se umjesto sladila s aspartamon nalazi na svakom stolu u svakom kafiću i restoranu. U Europi je šećerno-aspartamski lobi još uvijek prejak...

Tako nizak glikemijski indeks čini je pogodnom za korištenje u medicinske svrhe kao regulatora razine šećera u krvi, što je u Južnoj Americi poznato odavno. Kako je okusom slađa 30 puta od šećera u obliku svježeg lista, a ekstrakt je i 300 puta slađi, organizam glikozide iz stevije ne iskorištava kao ostale šećere.

Na taj je način osigurana stalna razina glukoze u krvi, dovodeći i organizam u energetsku ravnotežu. Ovakvo je stanje upravo ono što se želi postići kod oboljelih od dijabetesa tipa 2. Da bi stvar bila još idealnija, stevia potiče lučenje inzulina iz gušterače.

No, glikozidi stevie imaju još jedan blagotvoran učinak - blokiraju osjećaj gladi. Uzimanjem 15 kapi ekstrakta dvadesetak minuta prije obroka problemi s kontrolom apetita nestaju, tako da se ovaj pripravak stevie sve češće koristi u liječenju pretilosti.

Ostale koristi koje ljudski organizam ima od stevie predstavit ćemo u slijedećem nastavku ovog teksta, a do tada možete potražiti i dodatne informacije na stranici www.steviahr.com, gdje možete naći i upute za uzgoj ove sjajne biljke.

03.12.2009. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh