« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NUKLEARNO RAZORUŽANJE

Kako je nastao simbol za mir

Kad bi netko od vas zatražio da nacrtate simbol za mir u svijetu sigurno biste znali to učiniti. No biste li znali koja je simbolika iza njega? Ako ne znate, otkrijte u članku

Znak za mir
Znak za mir (Shutterstock/Wikipedia)
Više o

mir

,

atomska bomba

,

nuklearno naoružanje

,

znak

,

beretka

,

bombe u Ikei

Danas gotovo da i ne postoji čovjek koji ne zna kako izgleda univerzalni simbol za mir, ali malo tko zna pravu simboliku iza njega. Malinova grančica potiče iz stare Grčke. Golubica iz Biblije. Ali odakle je krug s otiskom 'pileće nožice'? Da bismo to saznali potrebno je vratiti se u davnu 1958. godinu kada je londonski dizajner Gerald Holtom htio stvoriti simbol za prosvjednike koji su planirali marširati na anti-nuklearnom skupu „Ban the Bomb" (hrv. Zabranite bombu) kojeg je organizirao DAC (Direct Action Committee Against Nuclear War). Taj je događaj ustvari bio prvi veliki prosvjed u Velikoj Britaniji protiv nuklearnog naoružanja - radilo se konkretno o maršu dugom oko 83 kilometra od Londona do Aldermaston, sjedište istraživačkog centra za atomsku bombu. Članovi DAC-a su se na skupu pojavili noseći Holtomov krug s nekoliko crta; ali prisutnima nije bilo jasno što to znači.

Svi mi danas otprilike znamo njegovo značenje, ali koja je prava simbolika iza njega? Holstom je stvorio taj simbol kombinirajući 'semaforske' signale koji se daju uz pomoć zastavica; radi se o abecednom sustavu signaliziranja u kojem se zastavicama maše na određeni način kako bi se signalizirala određena slova. Sustav je bio najviše zastupljen u pomorstvu, naročito tijekom 1800-ih, kako bi se prenijela informacija s velikih udaljenosti. Holtom je upotrijebio signale slova N (nuklearno) i D (engl. disarmament; hrv. razoružanje) i stavio ih u krug. Simbol je tako doslovno postao svojevrsni logo koncepta nuklearnog razoružanja. Simbol je kasnije preuzeo CND (Campaign for Nuclear Disarmament). Godine 1960. znak za mir je 'uvezen' u SAD putem bedža koji je pristigao iz Velike Britanije zahvaljujući tada brucošu pri Sveučilištu Chicago Phillipu Altbachu. Simbol se u Sjedinjenim Američkim Državama pojavljivao i ranije, ali popularnim je postao tek kad je Altbach nagovorio SPC (Student Peace Union) da ga prihvati kao svoj službeni znak. Do kraja 1960-ih, znak za mir je diljem svijeta postao simbol prosvjednika protiv rata i ratnih sukoba, a u kakvom svijetu živimo danas, čini se da će tu ulogu zadržati još jako dugo.

29.09.2010. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh