« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OBRISI KATASTROFE

Što bi se dogodilo da propadne internet?

No kako je internet rastao, tako je rasla i naša ovisnost o njemu. Radi se o prilično pouzdanom izvoru komunikacija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

internet

,

mreža

,

kolaps

,

posljedice

Ako cijela jedna sekcija interneta bude nedostupna uslijed prirodne katastrofe ili nuklearnog napada, druge sekcije mogu nastaviti s radom sasvim normalno.

Gotovo je nemoguće zamisliti skup okolnosti koji bi internet dovele do kolapsa. To bi zahtjevalo uništenje na toliko velikoj skali, da bi njegov gubitak vjerojatno bio naša najmanja briga. No što kada bi doista propao? Kako bi se to odrazilo na nas?

Ovisno o tipu katastrofe koja bi pogodila internet, čak bi i bazične usluge poput sms-a ili telefonskih poziva postale nedostupne. To je zato što je infrastruktura za te usluge također dio interneta. Neke kabelske i satelitske usluge također bi bile nedostupne. Izgubili bi mogućnost da gledate većinu televizijskih kanala.

Ekonomski gledano, posljedice bi također bile katastrofalne. I dok bi gubitak usluga poput elektronskog plaćanja računa ili PayPala bio težak, posljedice bi se osjetile mnogo dublje. Razmislite o poslovima koji su ovisni o internetu. Sve web stranice bile bi nedostupne. Velike kompanije poput Googlea ili Amazona trpile bi ogromne gubitke, i vjerojatno propale. Druge kompanije poput Microsofta morale bi ukinuti mnoge segmente svojeg poslovanja. Čak bi i firme koje koriste internet kao sredstvo oglašavanja bile pogođene. Stotine tisuća ljudi ostalo bi bez posla.

Neke zemlje imale bi više štete nego druge. Razvijene zemlje trpile bi ozbiljnu ekonomsku krizu, a cijeli sektori industrije bi propali ili se borili za opstanak. Manje razvijene zemlje ne bi trpile tolike posljedice ali bi i one osjetile probleme u trgovini i međunarodnim odnosima.

Nedostatak interneta odrazio bi se i na stabilnost svjetskih vlada i državnog uređenja, jer bi protok informacija bio otežan. Ovo bi se također odrazilo i na vojsku te obavještajne službe, a zemlje bi mogla postati podložne raznim vrstama napada.

No dobra je vijest što internet gotovo i ne možer propasti. Ne radi se o magičnoj kutiji na uključivanje i isključivanje. Ne radi se čak ni o potpuno fizičkom sustavu. Internet je skup fizičkih sustava koji se konstantno mijenjaju. Nije isti entitet od jednog trenutka do drugog, jer se mašine stalno pridružuju i napuštaju mrežu.

22.02.2010. 15:13:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh