« Svijet
objavljeno prije 16 godina i 2 mjeseca

Berlin: Katolička crkva izrabljivala 6000 radnika

Za Trećeg Reicha prisilno zapošljavani radnici iz Poljske i SSSR-a

Njemačka Katolička crkva je, prema nekim podacima, za oko 500 preživjelih radnika dosad platila odštetu od 1,5 milijuna eura
Njemačka Katolička crkva je, prema nekim podacima, za oko 500 preživjelih radnika dosad platila odštetu od 1,5 milijuna eura (GETTY IMAGES)
Više o

Katolička crkva

,

Treći Reich

,

Prisilni rad i Katolička crkva 1939.-1945.

,

Karl-Joseph Hummel

Katolička crkva je od 1939. do 1945. godine zapošljavala oko 5000 prisilnih radnika i oko 1000 ratnih zarobljenika, mahom iz Poljske i tadašnjeg Sovjetskog Saveza, koji su uglavnom radili na poljoprivrednim i šumskim dobrima. Podatak je to koji proizlazi iz publikacije ‘Prisilni rad i Katolička crkva 1939.-1945.’ urednika Karl-Josepha Hummela, predstavljene u Mainzu. Publikacija sadrži dosad najopširniju dokumentaciju o tome povijesnom poglavlju Katoličke crkve u Njemačkoj.

Objavljena dokumentacija je i svojevrsno priznanje Crkve o negativnoj ulozi koju je imala u vrijeme nacističkog režima.

- Ovo znanstveno djelo, koje obrađuje zaboravljeno povijesno poglavlje Katoličke crkve, ne treba shvatiti kao točku na i, nego kao doprinos na putu ka konačnoj pomirbi - rekao je u prigodi predstavljanja publikacije bivši predsjednik Njemačke biskupske konferencije i biskup Mainza kardinal Karl Lehmann.

‘Prisilni rad i Katolička crkva 1939.-1945.’Dokumentacija o ovom razdoblju Katoličke crkve sadržana je u publikaciji ‘Prisilni rad i Katolička crkva 1939.-1945.’ urednika Karl-Josepha Hummela.
Dokumentacija pokazuje da je većina radnika bila prisiljena na fizički rad, ali i to da su brojni svećenici stradavali pružajući im potporu.
Kardinal je istodobno upozorio da se Crkva i u budućnosti mora suočavati s ‘povijesnim teretom’ zapošljavanja radnika na prisilnu radu u vrijeme Trećeg Reicha.

- Činjenica da je Katolička crkva zapošljavala prisilne radnike, povijesni je teret s kojim će se naša Crkva suočavati i u budućnosti - rekao je. Lehmann, koji je u veljači iz zdravstvenih razloga dao ostavku na položaj predsjednika Njemačke biskupske konferencije, upozorio je i na činjenicu da se Katolička crkva u Njemačkoj tek nakon 2000. godine, i to nakon televizijske emisije o zloporabi prisilnih radnika, ozbiljnije pozabavila tom temom.

- Mi smo bili slijepi na jedno oko - rekao je Lehmann. Dodao je i to da je broj prisilnih radnika koje je zapošljavala Katolička crkva u Njemačkoj bio ‘razmjerno malen’, ali da je ipak ‘velik teret’. Crkva je za oko 500 preživjelih radnika dosad platila odštetu od 1,5 milijuna eura. (METRO/HINA) 

10.04.2008. 01:12:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh