« Nogomet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SPORTSKI BIZNIS

Klubovi Premier lige - igračke milijardera ili pametna ulaganja?

Nakon ekscentričnih Rusa, blještavilo engleske Premier lige privuklo je pozornost američkih milijardera

(Wikipedia)
Više o

Arsenal

,

Premiership

,

preuzimanje

,

Randy Lerner

,

Malcolm Glazer

,

Stan Kroenke

,

preuzimanje klubova

Posljednjih godina u "cirkus" engleske prve lige uključili su se američki milijarderi. U svjetski poznatim sportskim franšizama Manchester Unitedu (vlasnk Malcolm Glazer), Liverpoolu (Hicks and Gillet) i Aston Villi (Randy Lerner), ovi milijarderi vidjeli su dobru priliku za povećanje svog globalnog portfolia.

Stan Kroenke, vlasnik košarkaške momčadi Denver Nuggets, hokejaške momčadi Colorado Avalanche i nogometne ekipe Colorado Rapids, mogao bi se pridružiti odabranoj eliti vlasnika engleskih nogometnih klubova. On želi postati većinski vlasnik nogometnog kluba Arsenal, koji uz Manchester, Liverpool i Chelsea spada u sam vrh engleskog nogometa.

Obitelj Glazer kupila je Manchester tovareći crvenim vragovima na leđa dug od milijarde dolara! Arsenal, klub koji trenutno nema financijskih problema, mogao bi tako postati još jedna vruća tema engleskog žutog tiska.

Kronke posjeduje 29% dionica Arsenala i treba samo još jedan posto koko bi ostvario potpuno preuzimanje.

Međutim, u jeku recesije i višemilijunskih dugova Manchestera i Liverpoola, na što se nadovezalo i veliko negodovanje navijača koji su ogorčeni na strano vlasništvo, tajming preuzimanja mogao bi biti upitan. Uostalom, nitko se ne želi zamjeriti engleskom tisku.

Zašto investirati u englesku Premier ligu?

Nedavna prodaja inozemnih televizijskih prava iznosila je više od 1,5 milijarde dolara, a ona domaća znatno više. To omogućuje klubovima Premier lige kupovanje skupih igrača i isplaćivanje basnoslovnih plaća.

Televizijska kuća "Sky" obvezala se na višemilijunski iznos za prijenos utakmica Premier lige. Pitanje dana ipak ostaje - može li Kronke zaraditi na Topnicima?

Arsenalova tvornica novaca

Arsenal je 2006. godine preselio na novi "Emirates" stadion koji je rasprodan tokom cijele sezone, a na mjestu starog stadiona izgrađeni su stanovi, što klubu također donosi značajne prihode.

Arsenalov menadžer Arsene Wenger razlikuje se od ostalih u Premier Ligi. Njegova politika temelji se na ulaganju vremena i novca u mlade igrače, koje Arsenalova nogometna akademija formira, klub afirmira i nakon toga ih prodaje na tržištu.

Nicolas Anelka primjerice, došao je u Arsenal preko tamošnje nogometne škole, a kasnije je prodan Real Madridu za 35 milijuna dolara.

Stav stručnjaka i analitičara je da Kronke može zaraditi kupnjom Arsenala. Važno je zadržati zdrav klub, ostvariti sportske rezultate i financijsku stabilnost. Zvuči jednostavno, zar ne?

Neprijateljsko preuzimanje

Ali što ako ga navijači ne žele? Kao i svako dioničko društvo, može ga se preuziti na silu. Pitanje je da li će Kronke zadužiti klub kako bi ga mogao preuzeti, kao što su to napravili vlasnici Manchester Uniteda i Liverpoola.

Obitelj Glazer kupila je Manchester tovareći crvenim vragovima na leđa dug od milijarde dolara! Arsenal, klub koji trenutno nema financijskih problema, mogao bi tako postati još jedna vruća tema engleskog žutog tiska.

Ipak čini se da potencijalni vlasnik još nije odlučio staviti Topnike u svoj fokus. Kronkeovo ulaganje u St. Louis Rams, jednu od najlošije plasiranih momčadi NFL-a znači fokusiranje energije i kapitala na drugoj strani bare. Barem za sada, navijači Topnika neće u svojim fan shopovima, pored omiljenog dresa gledati majice i kape NBA, NFL i NHL momčadi.

Profitiraj.hr

19.04.2010. 11:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh