« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
VR

Muškarci napokon znaju kako je biti u ženskom tijelu zahvaljujući virtualnoj stvarnosti

Stručnjaci sa Sveučilišta Barcelona omogućili su pripadnicima jačeg spola da dožive jedinstveno iskustvo - prebacili su im um u virtualno tijelo žene

Muškarci napokon znaju kako je biti u ženskom tijelu zahvaljujući virtualnoj stvarnosti
Muškarci napokon znaju kako je biti u ženskom tijelu zahvaljujući virtualnoj stvarnosti (Shutterstock)
Više o

muškarac

,

virtualna stvarnost

,

urbana vila

,

b.net

Znanstvenici su uspjeli prebaciti muški um u virtualno tjelo žene u sklopu eksperimenta koji za cilj ima prosvijetliti one s predrasudama i dati novi uvid u to kako čovjek razlikuje sebe od drugih ljudi.

Mjesto radnje je Sveučilište Barcelona. Sudionici u eksperimentu dobili su specijalnu opremu koja simulira virtualnu stvarnost i koja se nosi na glavi; ta im je oprema omogućila da vide i čuju svijet kao žene. Kad bi, na primjer, pogledali vlastito tijelo, vidjeli bi ga kao da je žensko i u novoj odjeći.

Učinak koje je VR ('virtual reality') tehnologija izazvala bio je toliko stvaran da su se muška percepcija i osjećaj o sebi samima doslovno prebacili u virtualnu ženu zbog čeka su počeli ragirati refleksivno na zbivanja u virtualnom okruženju u kojem su se našli.

Muškarci su izjavili da su se zaista osjećali kao da su u ženskom tijelu, a čak su bili i zadihani ili su pak ustuknuli kad bi ih drugi lik iz virtualnog svijeta ćušnuo, što su prirodne ženske rakcije kad su napadnute. Mel Slater, istraživač virtualne stvarnosti pri Katalonkom institutu za istraživanja i napredne studije i UCL-u (University College London), kaže da ovo istraživanje otvara novo poglavlje u sferama analiziranja virtualne stvarnosti koje se ne odnosi samo na promjenu osjećaja lokacije već i osjećaja o sebi samima. „Ne postoji druga vrsta tehnologije koja vam omogućuje da se pogledate i vidite drugo tijelo koje nije vaše, ali koja vam daje iluziju kao da ono (tijelo) je vaše."

Eksperiment ukazuje na to da se izloženost privremenoj iluziji promjene tijela manifestira u promjeni ponašanja pa čak i načinu razmišljanja. To je logično obzirom da vam virtualna stvarnost može ponuditi bezbroj različitih perspektiva. Na primjer, osoba koja je mršava moše saznati kako je to patiti zbog pretilosti. Muškarac može imati uvid u to kako je biti u tijelu žene.

Detalji istraživanja objavljeni su u internetskom časopisu PloS One. Rezultati, koji sugeriraju da naš mozak ima poprilično fluidnu sliku o tijelu, trebali bi pojasniti na koji način naš mozak ustvari razlikuje dijelove tijela međusobno i u odnosu na objekte u našoj realnosti.

13.05.2010. 12:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh