« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SVE OK

Šuker uvjerava da Hrvatskoj ne prijeti sindrom Grčke

Osvrćući se na razne napise u medijima, Šuker je podsjetio da je misija MMF-a u Hrvatskoj u radnom posjetu u sklopu redovnih konzultacija po članku IV Statuta MMF-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/CROPIX)
Više o

MMF

,

Grčka

,

Hrvatska

,

vanjski dug

,

Ivan Šuker

,

proračun

,

ministar financija

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker izjavio je danas da Hrvatska nije na putu Grčke i da joj ne prijeti sindrom Grčke.

"Hrvatskoj ne prijeti sindrom Grčke, zato smo i donijeli mjere gospodarskog oporavka koje podrazumjevaju niz strukturnih reformi i itekakvu fiskalnu disciplinu, odnosno držanje deficita i javnih financija pod kontrolom", izjavio je Šuker na sjednici hrvatske Vlade.

Osvrćući se na razne napise u medijima, Šuker je podsjetio da je misija MMF-a u Hrvatskoj u radnom posjetu u sklopu redovnih konzultacija po članku IV Statuta MMF-a, da je to redovan posjet, uobičajen kao i u drugim zemljama te da to nije ništa izvanredno.

Istaknuo je da Hrvatska nije na putu Grčke kao što o tome neki neargumentirano govore. Kakvo je stanje javnih financija u Hrvatskoj svoje su rekli i čelni ljudi Svjetske banke i MMF-a, oni su eksplicitno rekli da Hrvatskoj ne prijeti taj sindrom, naglasio je Šuker. Neki si uzimaju za pravo da Hrvatsku guraju tamo negdje, a niti nam prijeti takav put, rekao je Šuker ističući kako su mjere gospodarskog oporavka donijete kako bi se spriječilo bilo kakve nakane da bi se moglo ići u tom smjeru.

Šuker je također istaknuo kako u strukturi vanjskog duga Hrvatske od oko 46 milijardi eura na središnju državu odnosi 11,5 posto tog duga, ili oko 5,5 milijardi eura. Istaknuo je također kako je financijsko tržište itekako zainteresirano za financiranje Hrvatske i to po daleko povoljnijim uvjetima nego što ih mogu dobiti i neke članice EU. "Nije dobro davati ovakve neoprezne izjave, razbacivati se s ovakvim naslovima, raznoraznim napisima", rekao je Šuker.

Naglašava i kako hrvatska država iz proračuna podmiruje sve svoje obveze na vrijeme i kako će uskoro biti završeno izvješće o likvidnosti javnih poduzeća iz čega će se vidjeti što je do sada na tomu području učinjeno. Nema skrivenih ni prikrivenih računa, poručio je Šuker, dodajući kako Ministarstvo financija na brifinzima za novinare na mjesečnoj razini daje podatke o prihodima i rashodima proračuna. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 16:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh