« Fun
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Ispala iz horor filma

Otkrivena biljka mesožderka koja može progutati cijelog štakora

Tim filipinskih znanstvenika nedavno je otkrio divovsku mesoždersku biljku koja može progutati cijelog štakora.

(Wikipedia)
Više o

biljka mesožderka

,

Nepenthes attenboroughii

Botaničari su novootkrivenu biljku nazvali po priznatom stručnjaku za povijest prirodoslovlja Sir Davidu Attenboroughu. Nevjerojatna crveno-zelena biljka podsjeća na Audrey, biljku ljudožderku koja se pojavila u slavnom filmu iz 1986. "Mali dućan strave". Toliko je velika da u svoju zamku može uhvatiti manje glodavce i insekte.

Biljku 'Nepenthes attenboroughii' otkrili su botaničari Alastair Robinson, Stewart McPherson, Volker Heinrich i Andreas Fleischman u lipnju 2007. Pronašli su je na planini Victoria na otoku Palawan koji pripada Filipinima, nakon što su dva misionara prijavila da su vidjeli biljku koja jede cijele štakore. Biljka naime posjeduje sklisku lisnatu strukturu unutar koje se nalazi tekućina po imenu phytotelmata.

"Sama činjenica da je jedna od najvećih biljki mesožderki ostala neotkrivena do 21. stoljeća zaista je nevjerojatna!", izjavio je ushićeno McPherson iz istraživačkog tima te dodao: "Mnoge biljke takve vrste hvataju ne samo insekte nego i manje glodavce uključujući miševe i štakore, a ova nova vrsta je zasigurno dovoljno velika da uhvati i veći plijen."

 "Istraživaći su me kontaktirali kratko nakon ovog uzbudljivog otkrića te priupitali mogu li biljku nazvati po meni", objašnjava 83-godišnji Sir David Attenborough. "Bila je to velika čast za mene s obzirom da je ta fantastična biljka najveća među svojom vrstom", dodaje.

Tim je također otkrio neobičnu ružičastu papat i plave gljive koje nisu bili sposobni identificirati tijekom misije. Biljka je jedna od 13 novih vrsta koje su otkrili tijekom 3-godišnje ekspedicije na jugoistoku Azije. Njihova otkrića objavljena su u časopisu "Botanica Journal" početkom ove godine, a također se planira i snimanje dokumentarca.  

18.08.2009. 08:44:32
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    LORENA
    22.03.2011. 18:41
    ja bi jednu ima za kupit u bauhausu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh