Metro-portal.hr

objavljeno 07.07.2010. 18:42:04
POMAK NAPRIJED

Vijeće za suzbijanje korupcije pohvalilo rad Ministarstva pravosuđa

Članovi Nacionalnog vijeća za provedbu Strategije suzbijanja korupcije jednoglasno su danas prihvatili Izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području Ministarstva pravosuđa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)

Sad već bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović uvodno je istaknuo kako Ministarstvo intenzivno radi na izradi novog Kaznenog zakona, u kojemu će bolje biti razrađen gospodarski kriminal. Izdvojio je i donošenje Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, koji bi sutra trebala razmotriti Vlada, a kojim će se definirati oduzimanje imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom ili prekršajem.

Od ostalih mjera koje je Ministarstvo poduzelo u borbi protiv korupcije Šimonović je istaknuo uspostavu objektivnih kriterija za ulazak i napredovanje u sudačkoj profesiji, objavu podataka iz zemljišnih knjiga na internetu, te akcijski plan za suzbijanje korupcije u zatvorskom sustavu.

U prevenciji korupcije je istaknuo važnost međunarodne regionalne suradnje, te nedavno zaključenje ugovora o međusobnom izručenju državljana između Hrvatske i Srbije. Po Šimonovićevim riječima, do kraja ljeta očekuje se potpisivanje takvog sporazuma i s Crnom Gorom.

Pohvalivši kontinuitet rada Ministarstva na suzbijanju korupcije, član Vijeća Željko Horvatić istaknuo je kako je taj rad započeo ranih devedesetih godina kada je Hrvatska postala članicom mnogih međunarodnih institucija kojima je zadaća jačanje pravosuđa i borba protiv korupcije.

Horvatić je upozorio i na zamke dorada Kaznenog zakona. "Dorade zakona često znaju biti opasne i zato ne bi trebala postati praksa donošenje nedorađenih zakona, koji se poslije poboljšavaju i dorađuju", poručio je Horvatić. Ustvrdio je i kako pitanje velikih broja zastara sudskih predmeta ne bi trebalo stvoriti negativnu sliku o hrvatskom pravosuđu, jer su zastare dio kaznenog prava.

Po pitanju zastara predmeta Šimonović je istaknuo da smo u posljednje vrijeme u granicama europskog prosjeka, s manje od 1 posto predmeta koji završe zastarom.

I ostali članovi Vijeća pohvalili su iscrpnost izvješća i kontinuitet antikorupcijskih mjera Ministarstva pravosuđa, a izražene su i nedoumice vezane uz objektivnost kriterija napredovanja u sudačkom zvanju, dorade Kaznenog zakona te ovlasti Državnog odvjetništva u odnosu na policijski sustav. (hina/metro-portal)


07.07.2010. 18:42:04
http://metro-portal.hr/vijece-za-suzbijanje-korupcije-pohvalilo-radu-ministarstva-pravosudja/44128/