Metro-portal.hr

objavljeno 28.05.2012. 19:09:58
MEĐUNARODNI PRITISAK

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno osudilo pokolj u Siriji

Vijeće sigurnosti izbjeglo je i ovaj put izravno optužiti sirijsku vladu za pokolj, ali ju je prozvalo za korištenje tenkova i topništva protiv civila

Fotografija vijesti

Zbog neviđenog pokolja 108 seljaka Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je izreklo osudu sirijske vlade, a među njima je i Rusija koja je do sada bila čvrsti saveznik režima Bašara al-Asada, prenosi Hina.

Vijeće sigurnosti izbjeglo je i ovaj put izravno optužiti sirijsku vladu za pokolj, ali ju je prozvalo za korištenje tenkova i topništva protiv civila unatoč prekidu vatre dogovorene 12. travnja, podsjeća taj dnevni list.

"Dokazi su jasni. U tom pokolju jasno se vidi potpis vlade", rekao je njemački izaslanik Peter Wittig.

Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan, koji je u ponedjeljak doputovao u Damask, gdje će razgovarati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom i predstavnicima oporbe, rekao je da je "užasnut i zgrožen" pokoljem u Huli.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istaknuo je nakon razgovora s britanskim kolegom Williamom Hagueom kako da je sada najvažnije primijeniti dogovoreni mirovni plan u šest točaka. Također je rekao kako Rusija ne ustrajava na tome da Bašar al-Asad ostane na vlasti, ali je važno da sami Sirijci odluče o tranziciji. Ruska politika prema Siriji svodila se na odbijanje svake moguće vanjske intervencije, poput one u Libiji.

"Nije najvažnije tko je u Siriji na vlasti. Za nas je najvažnije da se prekine nasilje među civilima i da se omogući politički dijalog kojim će sami Sirijci odlučiti o suverenosti svoje zemlje", rekao je Lavrov.

Visoki dužnosnik Pentagona pozvao je međunarodnu zajednicu pošto je osudila pokolj u Huli da pribjegne diplomatskim i gospodarskim pritiscima kako bi se stalo na kraj nasilju u Siriji.

"Događaji koji su se zbili tijekom vikenda u Siriji naprosto su jezoviti i nečovječni", rekao je general Jack Dempsey. Po njegovim riječima, diplomatski pritisak uvijek bi trebao biti prije vojne opcije, ali "vojna opcija mora se uzeti u razmatranje".

Iako je Obama prošlog tjedna na sastanku na vrhu G8 poručio da Asad mora otići, njegova je administracija suzdržana prema krizi u Siriji s obzirom na njezin vojni i strateški važan položaj između američkih saveznika Turske i Izraela, pa je postala metom kritika republikanaca, ocjenjuje "The New York Times".

"Annanov mirovni plan, koji predsjednik Obama još podupire, samo je Asadu dao više vremena da izvede ubilačke napade. SAD bi u suradnji s partnerima trebao organizirati i naoružati sirijske oporbene skupine kako bi se mogle braniti", prenosi list riječi republikanskoga predsjedničkog kandidata Mitta Romneyja.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay priopćila je u Ženevi da bi se pokolj u Huli mogao smatrati zločinom protiv čovječnosti. Vlada Bašira al-Asada odbacuje svaku umiješanost u pokolj, a glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova ponovio je tvrdnju vlade da je pokolj rezultat "terorističkog napada".

Po podatcima UN-a, od 108 ubijenih u Huli 43 je djece i 35 žena. Hula je područje sa sunitskim selima 30-ak kilometara sjeverozapadno od Homsa.

Seljaci su promatračima UN-a rekli da su neka ubojstva iz neposredne blizine počinili i "šahibi", kako nazivaju vladine paravojne skupine. Većina njih su alaviti, manjinska sljedba iz koje potječe i dinastija predsjednika Asada.

Amaterske videosnimke pokazuju žrtve, uključujući i malu djecu, s prostrijelnim ranama na sljepoočnicama.

28.05.2012. 19:09:58
http://metro-portal.hr/vijece-sigurnosti-un-a-jednoglasno-osudilo-pokolj-u-siriji/71431/