Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2010. 10:31:50
OSUDA

Vijeće sigurnosti traži hitnu istragu o smrti civila u Gazi

Vijeće je također naglasilo da situacija u Gazi nije održiva i zatražilo da se tom području nesmetano distribuira pomoć

(Getty Images)

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je osudilo djela koja su dovela do smrti civila tijekom akcije izraelske vojske na humanitarnu flotu za Gazu i zatražilo hitnu istragu o cijelom slučaju, javljaju agencije.

Vijeće traži hitnu, nepristranu, vjerodostojnu i transparentnu istragu u skladu s međunarodnim kriterijima, navodi se u izjavi koju je pročitao predsjedavajući Vijeća meksički veleposlanik Claude Heller.

U službenoj izjavi usvojenoj nakon više od 10 sati žučne rasprave, VS zatražilo je i hitno oslobađanje aktivista i brodova koje je zadržao Izrael.

VS izražava žaljenje gubitkom života i nanesenim ozljedama koje su posljedica uporabe sile tijekom akcije izraelskih vojnika na jednom od brodova iz konvoja u međunarodnim vodama.

"U tom kontekstu Vijeće osuđuje djela koja su dovela do gubitaka najmanje deset života i ranjavanja još mnogih", navodi se.

Vijeće je također naglasilo da situacija u Gazi nije održiva i zatražilo da se tom području nesmetano dostavlja i distribuira humanitarna pomoć.

Iz diplomatskih se izvora saznaje da je izjava VS-a znatno ublažena od nacrta što ga je predložila Turska, kojom se tražila eksplicitna osuda Izraela. Takvu varijantu nikako nisu prihvaćale Sjedinjene Države.(hina/metro-portal)

01.06.2010. 10:31:50
http://metro-portal.hr/vijece-sigurnosti-trazi-hitnu-istragu-za-smrt-civila-u-gazi/41453/