Metro-portal.hr

objavljeno 16.12.2008. 14:11:35
vidovnjaci u problemu

Proročanstva za 2009.

Vidovnjaci proročanstva
Vidovnjaci proročanstva (Corbis)

Najpoznatiji njemački vidovnjaci nikako da uspiju u svojim godišnjim predviđanjima, jer da su se ostvarila njihova lanjska proročanstva ova bi godina bila prepuna prirodnih i drugih katastrofa.

Njemački astrolog Wolfgang Scheer najavio je početkom godine da će teroristički napad spriječiti pobjedu njemačkih nogometaša na europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj. Nijemci zaista nisu osvojili prvenstvo, ali u tome ih nije spriječio teroristički napad nego Fernando Torres i njegovi kolege iz napada španjolske nogometne reprezentacije.

To je samo jedan od primjera pogrešnih predviđanja.

Nakon analize 165 predskazanja poznatih vidovnjaka i komercijalnih astrološkiih publikacija, "Društvo za znanstveno istraživanje paraznanosti" (GWUP) iz Rossdorfa u njemačkom Hessenu došlo je do poraznog zaključka da su vidovnjaci uglavnom griješili.

Izostao je i napad na američkog predsjednika, kojega astrolozi inače tradicionalno najavljuju, a nije se ostvario ni smak svijeta koji je najavilo nekoliko astrologa, s tim što je svaki od njih naveo drugi datum na koji bi se to trebalo dogoditi.

Svjetsku financijsku krizu nisu predvidjeli. "Premda se burzovne krize uobičajeno spominju u predviđanjima, velika financijska kriza na kraju 2008. nigdje se konkretno ne spominje", izjavio je matematičar iz Wuppertala Michael Kunkel, koji za GWUP analizira predskazanja.

Proročanstva tipa "u tom i tom mjesecu burza će doživjeti rast ili pad" ionako unaprijed imaju postotak točnosti od 50 posto. "Boje se točnih prognoza iako se, ako želimo biti pošteni, mora reći da to niti kod brojnih komentatora burzovnih kretanja i stručnjaka za ulaganja ne izgleda mnogo bolje", izjavio je Kunkel.

Dvosmislenost i sitne mudrolije

Stručnjaci u GWUP-u smatraju da vidovnjaci griješe u predviđanjima, ali i da inače svjesno daju netočne prognoze te da ih dvosmisleno formuliraju. "Svake godine monsun izazove poplave u Indiji i Bangladešu, a Japan se kao što je poznato nalazi u području ugroženom od potresa. Predskazivati takve stvari ima smisla kao i najava da u večernjim satima prijeti tama", rekao je Kunkel.

Slično je i s izborom američkog predsjednika, jer ne iznenađuje da su neki pojedinci, koji i ne moraju biti vidovnjaci, pogodili tko će biti izabran. Vidovnjaci nisu imali sreće ni s privatnim životima poznatih osoba, koje se ni ove godine u pravilu nisu držale njihovih proročanstava.

Brad Pitt i Angelina Jolie nisu se ni vjenčali ni rastali iako su vidovnjaci bili predvidjeli i jednu i drugu opciju. Monegaški princ Albert II. i britanski princ William ostali su neženje premda su astrolozi predviđali suprotno.

Međutim, u međuvremenu se oženio danski kraljević Joachim. Njegovo vjenčanje predskazala je poznata vidovnjakinja Sabine Krause, točno dva mjeseca nakon što ga je najavio danski kraljevski dvor. (hina/metro-portal)

16.12.2008. 14:11:35
http://metro-portal.hr/vidovnjaci-pojma-nemaju/13683/