Metro-portal.hr

objavljeno 13.01.2014. 18:07:00
EHH ...

Vidoševićevoj ženi i kćerima blokirani luksuzni automobili

Zdenki Peternel, bivšoj pročelnici ureda Nadana Vidoševića danas je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke za još dva mjeseca produljen istražni zatvor

Nadanu nastavili blokirati imovinu
Nadanu nastavili blokirati imovinu (Arhiva)

Županijski je sud nastavio blokirati imovinu dugogodišnjeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) i njegove obitelji pa im je tako na prijedlog Uskoka 'zabranjeno otuđiti ili opteretiti' četiri vrijedna automobila i tvrtku 'BOR HZA' vrijednu više od 2,5 milijuna kuna.

Vidoševiću i supruzi blokirani su sportski medcedes 'c klase' i luksuzni mercedes 'SL 500', a kćerima 'mini cooper' i 'smart'. No, znatno su zanimljiviji blokirani udjeli u tvrtki 'BOR HZA' čiji su upisani vlasnici Vidoševićeva kćer Hana i majka Marija Tudor Vidošević koja od 1995. prima mirovinu od 3.400 kuna. Iz sudske odluke proizlazi da je procijenjena vrijednost majčinih 67 posto tvrtke veća od 1,7 milijuna kuna, a kćerinih 33 posto preko 850.000 kuna.

Vidoševiću je su već ranije, uz dionice i plovilo, blokirane nekretnine u Omišu, Delnicama, Jastrebarskom, Puli. No, kako je njihova vrijednost manja od tridesetak milijuna kuna za koliko je navodno oštetio Komoru Uskok je zatražio i oduzimanje imovine članovima njegove obitelji. Tvrde da se njihova imovina ne može opravdati prihodima evidentiranim kod porezne uprave pa sumnjaju da je i ona ostvarena nezakonito.

Akcija Remorker pokrenuta je nakon što je Igor Premilovac priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru sa Zdenkom Peternel i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini 'opranog' vraćao u Hrvatsku.

Vidoševića je s cijelim slučajem povezao Komerički, dok Peternel, po tvrdnjama svoje obrane nikada nije svjedočila protiv bivšeg šefa. Njen odvjetnik Davorin Budin danas je potvrdio da joj je boravak u Remetincu produljen dok se ne ispita 18 preostalih svjedoka, a najavio je i da će sudu ponuditi stan u Zagrebu kao jamstvo za puštanje iz zatvora.

Izvlačenje milijunskih iznosa iz HGK-a jedan je od krakova afere Remorker, dok drugi krak seže u Hrvatske autoceste, koje su se također našle pod Uskokovim istragom. Istraga je naknadno proširena i na tvrtku Piramida, a Vidoševića se tereti i da je Komorinim novcem plaćao uknjižbu obiteljske vile i kćerinog stana u Zagrebu.

13.01.2014. 18:07:00
http://metro-portal.hr/vidosevicevoj-zeni-i-kcerima-blokirani-luksuzni-automobili/82685/