Metro-portal.hr

objavljeno 13.08.2012. 13:37:00
ZELENA AKCIJA

Video dokaz da Čačić obmanjuje javnost

POGLEDAJTE VIDEO: Zelena akcija je, revoltirana Čačićevim upornim guranjem Plomina C, objavila video koji dokazuje da prvi potpredsjednik Vlade ne govori istinu

Zelena akcija ulovila Čačića u prodavanju muda pod bubrege
Zelena akcija ulovila Čačića u prodavanju muda pod bubrege (Screenshot YouTube)

Zelenoj akciji je očito dojadilo slušati svakodnevne Čačićeve eskapade o Plominu C, pa su objavili video koji jasno dokazuje da Čačić ne da ne govori istinu, nego, vrlo blago rečeno, obmanjuje javnost. 

Priopćenje Zelene akcije objavljujemo u cijelosti:

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je u petak 10. kolovoza, govoreći o Termoelektrani „Plomin C" (TEP C), u nekoliko segmenata obmanuo javnost.

U travnju ove godine predstavnik uprave njemačke tvrtke RWE, jednog od najvećih proizvođača električne energije u Europi, je na godišnjoj skupštini dioničara izjavio da RWE ne planira investirati u TEP C. Gospodin Čačić je obmanuo javnost izjavom da je Zelena akcija širila dezinformacije kada smo prenijeli ovu informaciju. Ukoliko je tvrdnja g. Čačića o zainteresiranosti RWE-a točna, to znači da je RWE na godišnjoj skupštini dao netočnu informaciju. Zbog toga smo kontaktirali njemačku partnersku udrugu kako bi nam pomogla utvrditi stvarnu poziciju RWE-a o ovom projektu.

Nadalje, g. Čačić je izjavio da se ovim projektom „poboljšava ekološko stanje", što je također vrlo grubo manipuliranje činjenicama. TE Plomin 1 će se zbog dotrajalosti zatvoriti, što će rezultirati smanjenjem onečišćenja. Međutim, ukoliko se izgradi TEP C, sasvim je jasno da on neće imati pozitivan utjecaj na okoliš, već će doprinjeti zagađenju Labinštine i okolice.

Također, napominjemo da je za TEP C raspisan tek Poziv za iskaz interesa, iako HEP i g. Čačić pokušavaju prezentirati ovaj neobavezni „Poziv" kao objavu pravog Natječaja. To smatramo stvaranjem privida u javnosti da se postiže velik napredak u realizaciji ovog projekta, premda Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije izdalo Rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš, bez čega nije moguće niti započeti s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole.

Ovakvo grubo obmanjivanje javnosti je na žalost potpuno u skladu s proceduralnim manipulacijama koje prate neprihvatljivo guranje ove termoelektrane od strane prvog potpredsjednika Vlade RH.

Evo video snimke:

A evo i transkripta snimke, uz prijevod:

Engleski: "You asked questions about other power plants in Eastern Europe and what our plans would be. Currently we don't have plans to invest in new power plants - coal fired power plants in Eastern Europe. Then there was a question concerning Plomin C, so currently no investment plan - Capex plan - as regards Plomin C. I hope I've answered all your questions."
(Capex = capital expenditure)

Hrvatski: „Imali ste pitanja o ostalim elektranama u Istočnoj Europi, te o našim planovima. Trenutno nemamo plan investirati u nove elektrane na ugljen u Istočnoj Europi. Zatim je bilo pitanje o Plominu C. Trenutno nemamo investicijski plan - Capex plan - vezan uz Plomin C. Nadam se da sam odgovorio na sva vaša pitanja"

13.08.2012. 13:37:00
http://metro-portal.hr/video-dokaz-da-cacic-obmanjuje-javnost/73262/