Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2008. 20:18:14
EUROPSKO PRVENSTVO

Viceprvaci svijeta na koljenima

Predvođeni oporavljenim Balićem, Hrvatska na startu Europskog prvenstva pobijedila Poljsku

Jachlewski nije imao šanse proći pokraj Vorija i Špoljarića
Jachlewski nije imao šanse proći pokraj Vorija i Špoljarića (afp)

Hrvatska rukometna reprezentacija došla je do prve pobjede u A skupini Europskog prvenstva u Norveškoj, a bodovi su osvojeni u srazu sa svjetskim doprvacima Poljacima (32-27).

HRVATSKA 37(14) : POLJSKA 27 (14) STAVANGER Drettshall. Gledatelja 1500. Suci: Vicente Breto i Jose Antonio Huelin (oba iz Španjolske)
HRVATSKA: Kaleb, Sulić 3, Balić 7, Duvnjak 3 (3/4), Lacković 1, Vori 2, Horvat 7, Vuković 1, Špoljarić, Metličić 2, Valčić 5, Čupić (1/1), Jerković (bez obrane), Alilović (19 obrana)
POLJSKA: K. Lijewski 3, Kuchczynski, Jachlewski 3 (1/1), Tkaczyk 4, Bielecki (6), Siadmiak, Wleklak, B. Jurecki, Jurasik 11, M. Jurecki, Tluczynski, M. Lijewski, Szmal (11 obrana)
ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta, Poljska 16 minuta

S obzirom na brojne probleme, mnogi su sumnjali u ovako kvalitetan start ‘paklenih’, koji su pokazali da imaju snage i za najveće domete. Červarovu momčad prema pobjedi je nosio u napadu Ivano Balić, a ono što je preskočilo ili zaobišlo obranu 3-2-1, uhvatio je Mirko Alilović, koji je sa 19 obrana bio najbolji pojedinac na utakmici. Bio je to ogled u kojem je zaigralo svih 14 igrača, i svi su ugradili, bilo da je riječ o obrani ili napadu, ponešto u značajnu pobjedu.

Bila je ovo fantastična, prelijepa utakmica. Momčad je bila napaljena, zaboravili smo sve probleme iz pripremnog razdoblja. Samo se bojim da smo se malo previše istrošili uoči Češke. Moram spomenuti da me ova utakmica podsjetila na one portugalske dane.”

Lino Červar
hrvatski izbornik

Ivano Balić zaigrao je od prve minute, a u prvih trideset minuta Hrvatska je imala odlične dionice, ali i nekoliko minuta, posebice na kraju, nesmotrenosti i nekoncentracije. Odlično je u utakmicu ušao Horvat, kojemu je u prvom dijelu samo jednom zadrhtala ruka (3\4), a sjajnim se pokazala u najvećem dijelu obrana 3-2-1. Metličić i Špoljarić su u nekoliko navrata odličnim blokom razbijali ritam poljskog napada, a u napadu se istaknuo Tonči Valčić koji je sjajno zamijenio Lackovića.

Bilo je to iznenađenje, koje je upalilo, i Valčić je imao samo jedan promašaj za tri postignuta pogotka, dok je s crte sedam matara bio nepogrešiv Domagoj Duvnjak. Hrvatska je u nekoliko navrata imala tri pogotka prednosti, ali su u samoj završnici s nekoliko pogrešaka u nizu dopustili Poljacima povratak u egal.

Možda se čini da je ova pobjeda došla glatko, ali to nije točno. Kad nam se ‘otvorio’, kada je Alilović ‘zaključao’ gol, onda Poljaci više nisu imali izgleda. Ovu pobjedu posvećujem svima onima koji su sumnjali u ovu reprezentaciju. Samo su nas dodatno motivirali.”

Ivano Balić
hrvatski rukometaš

Nakon izmjena strana, raspucala su se oba napada - Balić je bio najbolji igrač u napadu. Dovodio je poljsku obranu do ludila, pridružili su mu se i pogocima Lacković, Metličić, Horvat i Čupić, ali je do odvajanja ‘paklenih’ došlo tek kada je Mirko Alilović dignuo ‘zastor’ nad svojim vratima. Branio je zicere, kontre i udarce iz vanjske linije. U posljednjih deset minuta Hrvatska nije više ispuštala prednost iz svojih ruku (27-25, 29-25, 31-26), koja je konstantno rasla, a Poljaci su nekontrolirano završavali napade. A Valčić, Sulić i Balić nisu imali milosti. Sljedeća je Češka (18 sati). 

Piše: jl
20.01.2008. 20:18:14
http://metro-portal.hr/viceprvaci-svijeta-na-koljenima/1083/