Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2010. 18:52:53
HDZ ZASTUPNICI

Vesna Pusić želi opstruirati pregovore s EU

HDZ-ovi zastupnici nisu odgovorili što će poduzeti ako Pusić nastavi s optužbama, a nadaju se da će predsjednica Nacionalnog odbora korigirati svoje stavove.

(Mario Pusić/Cropix)
HDZ-ovi članovi Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vladimir Šeks i Frano Matušić odbacili su danas tumačenje predsjednice tog odbora Vesne Pusić (HNS) da je vlada napustila "Savez za Europu", uzvraćajući protuoptužbama da upravo Pusić želi opstruirati pregovore, jer se boji da će oni završiti ove godine te da će Hrvatsku u EU uvesti HDZ-ova vlada.

Na konferenciji za novinare, kojom su odgovorili na raniju konferenciju Vesne Pusić, dvojica HDZ-ovaca objasnila su da jedini razlog HDZ-ova protivljenja da Nacionalni odbor raspravi stanje pregovora vezanih uz brodogradnju leži u činjenici da je natječaj za privatizaciju brodogradilišta još u tijeku.

"Potencijalni kupci brodogradilišta su vrlo osjetljiva čeljad i svaka javna rasprava o privatizaciji, stečaju, likvidaciji i slično može ih destimulirati", rekao je Šeks, koji je uvjeren da bi čak i zatvorena sjednica Odbora na temu brodogradilišta mogla naštetiti privatizacijskom procesu.

Tvrdnju Vesne Pusić da HDZ-ovo protivljenje raspravi pokazuje da vlada želi prikriti informacije vezane uz pregovore Šeks je nazvao "politikantskim pokušajem Vesne Pusić da na vladu prebaci svoje stvarne namjere". "Gospođa Pusić jedva prikriva svoju stvarnu nakanu, a ta je da ova vlada ne završi pregovore do kraja godine i da Hrvatsku ne uvede u EU, kako bi to učinila neka druga vlada, u kojoj bi HNS imao ključnu ulogu", uvjeren je Šeks. Pusić je optužio da izravno šteti pregovorima s EU.

Frano Matušić naglasio je, pak, da nije bilo nikakva razloga da Nacionalni odbor razgovara o brodogradnji, budući da je u rujnu jednoglasno prihvatio pregovaračko stajalište u poglavlju Tržišno natjecanje, koje je poslano u Bruxelles i očekuje se odgovor Europske komisije. "Politizirajući privatizaciju brodogradilišta, Pusić želi opstruirati pregovore s EU", tvrdi Matušić.

Ustvrdio je i da "nije prvi put da predsjednica Nacionalnog odbora zloupotrebljava svoju funkciju, zastupajući stavove svoje stranke". Podsjetio je da je Sabor prošlog tjedna raspravio Izvješće Nacionalnog odbora. "Da je bilo ikakve naznake da vlada napušta savez za Europu, predsjednica Nacionalnog odbora vjerojatno bi to rekla u raspravi", kazao je Matušić.  (hina/metro-portal)


27.04.2010. 18:52:53
http://metro-portal.hr/vesna-pusic-zeli-opstruirati-pregovore-s-eu/38801/