Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2010. 16:45:57
KONAČNA ODLUKA

Vesna Balenović izgubila na Europskom sudu za ljudska prava

Zviždačica Vesna Balenović tužila je državu da joj je zbog otkaza u Ini povrijedila pravo na slobodu izražavanja te za diskriminaciju

Vesna Balenović
Vesna Balenović (Cropix)

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je sve zahtjeve Vesne Balenović protiv Republike Hrvatske te je utvrdio da je ona povrijedila pravilo o povjerljivosti pregovora u svrhu postizanja nagodbe putem Suda, doznaje se danas u Ministarstvu pravosuđa.

Vesna Balenović tužila je državu da joj je zbog otkaza radnog odnosa u Ini povrijedila pravo na slobodu izražavanja, da je zbog javnog iznošenja svog mišljenja bila diskriminirana, da je Ustavni sud bio pristran kad je odlučivao o njezinom predmetu te da u Hrvatskoj nije imala na raspolaganju pravna sredstva koja bi upotrijebila radi zaštite svojih ljudskih prava.

Europski sud je nakon detaljnog razmatranja izjava Vesne Balenović danih medijima, razmatranja domaćeg prava i postupanja domaćih sudova u postupcima koji se tiču zahtjeva podnositeljice te razmatranja njihove sukladnosti s konvencijskim standardima, utvrdio zahtjeve podnositeljice nedopuštenim i odbio ih, pojasnila je zastupnica Vlade pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik.

Ističe da je ova odluka Europskog suda za ljudska prava konačna. Nakon što bude prevedena na hrvatski i detaljno analizirana odluka će biti dostavljena svim tijelima vlasti koja su sudjelovala u postupcima koji su prethodili podnošenju zahtjeva Europskom sudu za ljudska prava. (hina/metro-portal)

19.10.2010. 16:45:57
http://metro-portal.hr/vesna-balenovic-izgubila-na-europskom-sudu-za-ljudska-prava/49975/