Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2011. 09:10:48
TEŠKA BOLEST

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez boluje od raka

Nakon nekoliko tjedana različitih nagađanja, Chavez se prvi put od hospitalizacije na Kubi 10. lipnja obratio javnosti i objavio da je uspješno operiran

Fotografija vijesti

Osebujni predsjednik Venezuele, Hugo Chavez, obratio se naciji u četvrtak i rekao da se na Kubi liječi od raka, javlja Hina.

Chavez, koji se na Kubi nalazi od 10. lipnja i ovo mu je bilo prvo obraćanje javnosti od tada, rekao je da je podvrgnut operaciji kojom mu je u potpunosti uklonjena kancerogena izraslina i da se nalazi na putu potpunog oporavka. Proces liječenja nazvao je "polaganim i pažljivim".

Naglasio je kako je "odlučan" dobiti bitku za svoje zdravlje, a nastup je završio sloganom "Hasta la victoria siempre" (Do pobjede, zauvijek).

U kraćem govoru nije najavio kada se namjerava vratiti u zemlju, niti je imenovao svog privremenog zamjenika.

Chavez je ovim istupom potvrdio glasine da je teško bolestan, koje su počele kolati nakon što se tjednima nije pojavio u javnosti. Do četvrtka se po službenoj verziji govorilo da je na Kubi, gdje se zatekao na službenom putu, operirao apsces u području zdjelice.

Venezuela po mišljenju analitičara sada ulazi u razdoblje političke neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora zakazanih za sljedeću godinu. Chavez ničim nije dao naznačiti kakve su mu namjere po tom pitanju.

Članovi njegove vlade pojavili su se na državnoj televiziji nekoliko minuta po završetku njegova govora i, iskazavši mu punu lojalnost, naglasili da će se socijalističke reforme u zemlji nastaviti i bez njegove nazočnosti u Venezueli.

Venezuela je u međuvremenu otkazala regionalni summit povodom proslave 200. godišnjice neovisnosti 5. i 6. srpnja, a vlada je pozvala da se na masovnim ulilčnim skupovima iskaže potpora bolesnom predsjedniku.

01.07.2011. 09:10:48
http://metro-portal.hr/venezuelanski-predsjednik-hugo-chavez-boluje-od-raka/60810/