Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2011. 14:28:00
FIJASKO

Veliku potragu za blagom Maja zaustavila birokracija

Njemački znanstvenik Joachim Rittstieg napustio je Guatemalu u kojoj se navodno nalazi osam tona zlata Maja

Karta do blaga
Karta do blaga (Facebook)

Istraživačka ekipa, koja je pod vodstvom njemačkog stručnjaka za kodeks Maja tražila blago ispod jezera Izabal u Guatemali, vraća se kući. Lokalne vlasti, naime, nisu izdale potrebne dozvole za istraživanje područja na kojem je Joachim Rittstieg prema Dresdenskom kodeksu namjeravao pronaći osam tona zlata, piše Bild.

Rittstieg je nakon 40 godina proučavanja zaključio da se skriveno blago Maja nalazi upravo na dnu jezera Izabal i tvrdio da njegovi izračuni ukazuju na mogućnost pogreške od svega 10 centimetara. Maje su navodno u drevnom gradu Atlanu čuvale više od 2000 zlatnih ploča.

>>Dešifriran kodeks Maja, počela potraga za skrivenim blagom

Šesteročlana ekspedicija u potragu je krenula s iskusnim roniocima i 14 metara dugačkim brodom odmah po slijetanju u Guatemalu. Iako se blago prema Rittstiegu nalazi na dubini od svega 20 metara, prvi pokušaji ronjenja nisu urodili plodom jer ronioci zbog mulja i mutne vode nisu vidjeli ni vlastitu ruku pred očima. Postalo je jasno da im treba dodatna oprema.

Potraga je nastavljena dan kasnije, 8. ožujka, kada su istraživače na jezeru iznenadili pripadnici lokalne ratne mornarice, zabranili daljnje istraživanje i članove ekspedicije vratili na kopno. Uslijedilo je dvodnevno lobiranje i pokušaj prikupljanja dozvola, odnosno posebnog dopuštenja gradonačelnika. Kako nije bilo izgleda za uspjeh, ekspedicija se 11. ožujka odlučila vratiti kući i (privremeno) odustati od daljnje potrage.

Cijelu akciju medijski je pratio njemački Bild koji je svakodnevno ekskluzivno izvještavao s mjesta događaja. Među pojedinim čitateljima stoga se pojavila sumnja u istinitost cijele priče koja je, po njihovom mišljenju, od početka bila odlično režirana i osuđena na propast.

10.03.2011. 14:28:00
http://metro-portal.hr/veliku-potragu-za-blagom-maja-zaustavila-birokracija/56320/