Metro-portal.hr

objavljeno 07.02.2020. 12:28:00
UPS!

Veliki gubici aviokompanija - vrlo izgledni

Ograničenje letova zbog koronavirusa donijet će gubitke od 10 milijardi dolara

Loše, loše...
Loše, loše... (Arhiva)

Ograničenja putovanja zbog epidemije koronavirusa u Kini mogla bi naštetiti proračunima gradova i država diljem SAD-a, a koji su posljednjih godina imali koristi od ogromnog skoka broja kineskih turista, upozoravaju analitičari.

Vodeće američke aviokompanije obustavile su letove iz Kine, a kabinet predsjednika Donalda Trumpa zabranio je posjete strancima koji su u proteklih 14 dana boravili u Kini.

Izostanak posjeta iz Kine predstavlja "trenutnu i najizravniju vezu između američkog gospodarstva" i virusa, rekao je Mark Zandi iz Moody's Analyticsa. Prema njegovoj će procjeni američko gospodarstvo ove godine porasti 1,7 posto, slabije od procijenjenih dva posto.

Posjeti iz Kine Sjedinjenim Državama više su nego udesetorostručeni od epidemije virusa SARS-a u 2002. godini, na 2,8 milijuna u 2019. godini, navodi Tourism Economics, dio istraživačke tvrtke Oxford Economics.

Brojka uključuje studente i turiste. Oko 15 posto posjetitelja iz Kine navodi kao svrhu posjeta "obrazovanje", prema istraživanju međunarodnih zračnih putovanja američkog ministarstva trgovine, prenosi Oxford Economics.

U toj tvrtki procjenjuju da će SAD zbog virusa izgubiti 10,3 milijarde dolara potrošnje kineskih gostiju, najvećim dijelom u 2020. godini.

Svaki posjetitelj u prosjeku troši 6.000 dolara po putovanju, što ne uključuje avionske karte ni novac potrošen na obrazovanje, navode u Oxford Economicsu.

Kinezi najčešće posjećuju velike gradove poput Los Angelesa i New Yorka, a popularna su odredišta i Riverside u Kaliforniji, poznat po citrusnim šumarcima, planinskim pejzažima i umjetničkim galerijama, te Buffalo kraj New Yorka, najbliži veliki grad Nijagarinim slapovima.

07.02.2020. 12:28:00
http://metro-portal.hr/veliki-gubici-aviokompanija-vrlo-izgledni/123629/