Metro-portal.hr

objavljeno 13.04.2017. 08:01:00
USKRS

Veliki četvrtak - vjerovanja i običaji

Veliki četvrtak prvi je dan Vazmenog trodnevlja, dana koji prethode najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu

Posljednja večera simbol je Velikog četvrtka
Posljednja večera simbol je Velikog četvrtka (Arhiva)

Veliki četvrtak slavi se u četvrtak prije Uskrsa i kršćanski je spomendan Isusove posljednje večere. Veliki četvrtak do Mise večere Gospodnje je ujedno i zadnji dan korizme.

Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja (Missa chrismatis) na kojoj se posvećuje krizma (ulje za svetu potvrdu), te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Preporučuje se da u njoj sudjeluje što veći broj župljana, jer je to početak najsvetijih dana u godini. Misno evanđelje govori o tome kako je Isus apostolima prao noge, kao primjer i poziv svim kršćanima na uzajamnu ljubav i služenje.

Nakon mise se posvećene hostije, namijenjene za pričest na Veliki petak, prenesu u pokrajnju kapelu ili oltar, zajedno s Presvetim (tj. velikom posvećenom hostijom koja se sprema u tzv. pokaznicu, odnosno dijelom prozirnu ukrašenu posudu, tako da vjernici mogu jasno vidjeti hostiju - Isusa Krista). Također, svi se ukrasi s oltara odnesu. Tada se obično upriličuje barem jednosatno klanjanje, kao spomen na Kristovu molitvu u Getsemanskom vrtu, kada su njegovi učenici pozaspali.

Veliki četvrtak je, također, spomendan u koji je Isus ustanovio dva sakramenta: euharistiju (svetu misu) i svećenički red.

13.04.2017. 08:01:00
http://metro-portal.hr/veliki-cetvrtak-vjerovanja-i-obicaji/104281/