Metro-portal.hr

objavljeno 16.01.2010. 23:26:54
OŠTRIJE SANKCIJE ILI?

Velike sile bez sporazuma o Iranu

Predstavnici šest velikih sila u subotu su u New Yorku održali sastanak iza zatvorenih vrata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
No, na kojem nisu postigli sporazum oko odgovora na iransko odbijanje ponude UN-a za obogaćivanje uranija u inozemstvu, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije. "Imali smo vrlo trezvene procjene. No, bilo je neuvjerljivo u smislu da nismo odmah donijeli neke odluke", rekao je novinarima zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov.

Dvosatni sastanak je održan u misiji Europske unije na Manhattanu, na poticaj SAD koji predlaže uvođenje novih sankcija Iranu, a nazočili su mu predstavnici stalnih članica Vijeća sigurnosti UN - SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine, plus Njemačke, koji čine tzv. skupinu P5+1.

Kina, koja nija pokazala spremnost da podrži nove, oštrije sankcije protiv Irana, na sastanak je poslala diplomata nižega ranga, dok su ostale zemlje zastupali politički direktori ministarstava vanjskih poslova. Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu u utorak je kazala kako se Kina zalaže za intenziviranje diplomatskih napora i očuvanje dijaloga s Iranom. "Oduvijek vjerujemo kako sankcije nisu način da se riješi korijen problema", kazala je.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley u četvrtak je najavio kako "sastanak biti koristan bez obzira na to tko će predstavljati Kinu". Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u ponedjeljak kako je Obamina administracija zaključila da je najbolji način za pritisak na Iran, da bi razjasnio svoje nuklearne ambicije, nove sankcije usmjerene protiv političke elite zemlje. Na sastanku šestorke, po njezinim se riječima, trebala ispitati "vrsta i razina sankcija" koje bi trebalo uvesti ako Teheran nastavi odbijati zahtjeve UN-a.

Sastanku skupine P5+1, prethodio je dvosatni sastanak predstavnika SAD, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, kako navode diplomatski izvori, koje prenose američki mediji.

Na pitanje da li je Moskva spremna poduprijeti nove sankcije protiv Irana zbog odbijanja UN-ova zahtjeva da se zaustavi obogaćivanje urana, Rjabkov je kazao kako je "Rusija uvijek podržavala pristup na dva kolosijeka".

Među predloženim mjerama, kako se izvješćuje u SAD-u, su oštrije sankcije protiv iranskog financijskog i osiguravateljskog sektora, te protiv oružanih snaga. Cilj je povećati pritisak kako bi Iran prihvatio provedbu sporazuma postignutog pod okriljem UN-a, o obogaćivanju većine njegovog uranija u inozemstvu, za uporabu u medicinsko-istraživačkom reaktoru u Teheranu.

Zapadne zemlje strahuju da Iran tajno proizvodi materijal za nuklearno oružje, iza paravana svoga programa obogaćivanja uranija, dok Teheran insistira da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namjenu, proizvodnju električne energije za stanovništvo. (hina/metro-portal)

16.01.2010. 23:26:54
http://metro-portal.hr/velike-sile-bez-sporazuma-o-iranu/30831/