Metro-portal.hr

objavljeno 09.01.2014. 13:48:00
OPAKE ZVIJERI

Velike bijele psine su prilično dugovječne

U novoj studiji znanstvenici su nastojali na kostima morskih pasa pronaći tragove nuklearnih pokusa koji su se provodili pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća

Veliki bijeli žive i preko 70 godina
Veliki bijeli žive i preko 70 godina (Screenshot YouTube)

Zahvaljujući datiranju ugljikom-14, autori rada analizirali su kralješke četiri mužjaka i četiri ženke sa sjeverozapada Atlantika. Najveći mužjak imao je 73 godine, a ženka 40, ističu istraživači s Woods Holle Oceanographic Institution na poluotoku Cape Cod u Massachusettsu.

'Naši rezultati govore o znatno duljem životu i maksimalnoj dobi bijelih morskih pasa u odnosu na prethodne studije', ističe Li Ling Hamady, glavna autorica studije objavljene u časopisu PLOS ONE.

Prethodne studije zasnivale su se na koncentričnim otiscima na kostima morskih pasa, sličnim onima na deblima stabala, u procjeni njihove dobi - pretpostavljalo se da jedan otisak odgovara jednoj godini. Temeljeći se na toj metodi najstarije bijele psine ikada otkrivene bile su jedan primjerak od 22 godine na jugozapadu Tihog oceana i jedan od 23 godine na zapadu Indijskog oceana.

U novoj studiji znanstvenici su nastojali na kostima morskih pasa pronaći tragove nuklearnih pokusa koji su se provodili pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, kako bi ih datirali. Proučavane kosti potjecale su od morskih pasa uhvaćenih na sjeverozapadu Atlantskog oceana između 1967. i 2010. godine.

Veliki bijeli morski psi smatraju se ugroženom vrstom. Bolje poznavanje njihova razvoja i njihove dugovječnosti može pomoći poboljšanju njihova očuvanja, ističu istraživači.

09.01.2014. 13:48:00
http://metro-portal.hr/velike-bijele-psine-su-prilicno-dugovjecne/82613/