Metro-portal.hr

objavljeno 24.03.2010. 17:03:42
JADRANKA KOSOR:

Velika većina branitelja ne uživa posebne povlastice

Premijerka kaže kako bi bilo bolje da se Zakon o pravima branitelja zove Zakon o stradalnicima Domovinskog rata jer se o braniteljima stvara kriva slika

(Goran Mehkek/Cropix )

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor naglasila je danas kako nije točna percepcija dijela javnosti da svi hrvatski branitelji uživaju visoke mirovine i druge povlastice, nego da većina njih sama zarađuje za život.

"Jedan dio javnosti smatra da 500 tisuća branitelja uživa visoke mirovine i druge povlastice, a to naprosto nije istina", rekla je premijerka na današnjoj sjednici Vlade koja je u saborsku proceduru uputila Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja u prošloj godini.

Premijerka je navela da 51.752 hrvatska ratna vojna invalida imaju mirovinu na temelju tog zakona, a tom broju treba dodati i 12.216 mirovina koje se isplaćuju obiteljima poginulih, zatočenih i nestalih branitelja. Kosor je te brojke istaknula da bi, kako je rekla, sve bilo jasno onima koji se posljednjih dana bave tom problematikom, "a nemaju dovoljno informacija".

Zakonom o pravima hrvatskih branitelja, dodala je, regulirano je i osiguranje najniže mirovine braniteljima koji do 65 godine (muškarci) i 60 (žene) ne ostvare dovoljan broj godina radnog staža, a u ovome trenutku najnižu mirovnu prima 249 branitelja.

Kosor je dodala kako bi možda bilo bolje da se zakon zove "zakon o stradalnicima Domovinskog rata" jer se, kako je rekla, stvara kriva slika da svi branitelji imaju pravo na povlastice.

Osim invalida Domovinskog rata, ostali branitelji imaju mogućnost korištenja programa zapošljavanja i udjela u Fondu hrvatskih branitelja, ovisno o vremenu provedenom u obrani zemlje. Napomenula je pritom da sredstva Fonda nisu "dio državnog proračuna".

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić također je naglasio da velika većina branitelja, njih 80 posto, svojom radom zarađuje kruh za sebe i obitelj.

"Samo oni koji imaju posljedice (HRVI, oboljeli i obitelji poginuli) ostvaruju prava", rekao je Ivić reagirajući na, kako je rekao, posljednje inicijative oko Registra branitelja i percepciju javnosti da svi branitelji uživaju povlastice.

Ministar je izvijestio da je prošle godine "sve ono što je bila obveza ministarstva i drugih državnih tijela u provedbi zakona uspješno izvršeno". Naveo je tako da je isporučeno 119 automobila za 100 postotne invalide Domovinskog rata I. skupine, riješena su 802 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, gotovo 16 tisuća đaka dobilo je besplatne udžbenike.

''Vrijednost Fonda hrvatskih branitelja u prošloj je godini porasla za 94 milijuna kuna, na 2,3 milijarde kuna. Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji dobit Fonda je povećana za 25 posto, a vrijednost udjela je rasla 30 posto i sada iznosi gotovo 800 kuna", rekao je Ivić. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 17:03:42
http://metro-portal.hr/velika-vecina-branitelja-ne-uziva-posebne-povlastice/36274/