Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2022. 10:31:00
FILMOVI

Velika retrospektiva Johna Carpentera u kinu Tuškanac

Ljubitelji horora uživat će u programu zagrebačkog kina Tuškanac koje od 25. svibnja do 2. lipnja donosi prvu hrvatsku retrospektivu filmova Johna Carpentera

Legenda filma, John Carpenter
Legenda filma, John Carpenter (Arhiva)

John Carpenter jedan je od ključnih holivudskih filmaša 1970-ih i 1980-ih. Retrospektivu čine kultni filmovi poput Noć vještica, Oni žive, Stvar, Napad na trinaestu policijsku stanicu, Bijeg iz New Yorka, kao i autorov debitantski studentski film Tamna zvijezda.

Tijekom 1970-ih i 1980-ih John Carpenter izgradio je jedan od najzanimljivijih opusa u okvirima američke kinematografije, nametnuvši se kao jedan od najuspješnijih žanrovskih autora, redatelja čija su niskobudžetna i žanrovski strogo definirana ostvarenja značajno oblikovala svjetonazor, ukus i estetiku filmofila stasalih tijekom tih desetljeća. U njegovom se redateljskom portfelju nalaze redom sjajna ostvarenja, a dokazavši se kao inovator žanra i majstor rada sa skromnim proračunima, bio je podjednako štovan od tvrdokornih ljubitelja žanra kao i od zagovornika autorskog filma. 

Retrospektiva Johna Carpentera počinje u srijedu kultnim fantastičnim hororom Stvar (1982). Zbog generalnog pesimizma, mizantropije i 'mraka' u prikazu izolirane ljudske zajednice film je u vrijeme premijere dočekan s neodobravanjem kritike i publike, no s vremenom je počeo dobivati na popularnosti i stjecati kultni status. Film nudi brojne prilike za interpretaciju - od metaforičkog prikaza hladnoratovske paranoje, preko simboličkog sukoba znanosti i militarizma, do toga da izvanzemaljac simbolizira rak koji ubija ljude. 

Kultna i bizarno pomaknuta crnohumorna SF-komedija  Tamna zvijezda (1974) debitantski je studentski Carpenterov film. Proračun filma je iznosio šezdesetak tisuća dolara, ali je briljantan zajednički rad Carpentera i O´Bannona zaslužan za iluziju neusporedivo skuplje produciranog projekta. Film je već u vrijeme premijere stekao kultni status, a Carpenter je demonstrirao sposobnost realizacije vizualno atraktivnih i tehnički razmjerno zahtjevnih projekata uz skromna financijska sredstva, čime je privukao pozornost Hollywooda. 

Napad na trinaestu policijsku stanicu (1976) Carpenterovo je kultno djelo i jedan od najuspjelijih filmova 1970-ih. Film je nastao pod izravnim utjecajem glasovitog vesterna Rio Bravo Howarda Hawksa, no redateljev izvedbeni prosede podjednako je dugovao i Raoulu Walshu i Alfredu Hitchcocku. Carpenter je projekt realizirao kao kompletan autor - on je scenarist, redatelj, montažer i skladatelj filmske glazbe. Riječ je o maestralno režiranom filmu sjajnog ritma, izuzetno sugestivne ugođajnosti i izvrsno gradirane dramske tenzije.

Antologijskim hororom Noć vještica (1978) Carpenter je redefinirao žanr horora i inicirao podžanr slasher filmova te se pretvorio u vruće redateljsko ime. Riječ je o maestralno režiranom djelu preciznog ritma, nabijenom sjajno gradiranim suspensom kojem pridonosi i također antologijski glazbeni motiv kojeg je skladao sam Carpenter. Imponira njegovo redateljsko umijeće, primjerice u uvodnoj sekvenci subjektivnog pogleda snimljenoj u jednom kadru. Film je proslavio glumicu Jamie Lee Curtis te polučio niz redom manje ili više inferiornih nastavaka. 

Triler-drama s elementima horora Netko me gleda (1978) premijerno je prikazana na američkoj TV-postaji NBC svega mjesec dana nakon što je u kino-distribuciju krenula Noć vještica. Redatelj i ovdje manje pozornosti poklanja karakterizaciji likova, naglasak od početka stavljajući na gradiranje dramske i horor tenzije. Na određeni način naslanjajući se na Hitchcockovo remek-djelo Prozor u dvorište, Carpenter je i ovim sigurno i vrlo sugestivno režiranim te odlično glumljenim filmom redefinirao način stvaranja priča na psiho-voajerske teme. 

U vrijeme svoje premijere, nadnaravni horor Magla (1980) nije ostvario osobitu gledanost ni naklonost kritike. Ipak, pri naknadnim prikazivanjima doživio je komercijalni uspjeh te s vremenom stekao također kultni status, a i danas ga se ubraja u redateljeva klasična ostvarenja. Nastao je na temelju redateljeva nadahnuća prozom H. P. Lovecrafta, a kino-distribucija filma se najavljivala vrlo efektnim riječima „Zatvorite prozore, zaključajte vrata - nešto se krije u magli!". Glazbu za film, kao i za svoje mnoge druge radove, skladao je sam Carpenter.

Kultnim filmom Bijeg iz New Yorka (1981) Carpenter je iznova demonstrirao sjajno snalaženje sa skromnim budžetima i umješnost improvizacije. Film odlikuju prepoznatljive osobine njegova izvedbenog minimalizma i ekonomičnosti, od dojmljivog dočaravanja mračnog futurističkog New Yorka, preko izvrsne fotografije, uvjerljivih minijatura i specijalnih efekata koji su dominantno djelo Jamesa Camerona, do jednostavne, ali vrlo efektne dramske premise te odličnog izbora Kurta Russella za ulogu koja mu je savršeno legla i pretvorila u zvijezdu. 

Christine (1983) se često reklamira kao nadnaravni horor, no zapravo je prilično osebujna tinejdžerska drama o odrastanju. Film plijeni pozornost gledatelja uzbudljivom pričom, kao i odličnim soundtrackom kojeg je uz samog redatelja skladao Alan Howarth, iskusni majstor zvučnih efekata. Posrijedi je adaptacija istoimena romana „kralja horora" Stephena Kinga, još jedno Carpenterovo djelo iz 1980-ih koje u vrijeme premijere nije steklo osobitu naklonost kritike i publike, da bi s vremenom postalo komercijalno uspješno te steklo i razmjerni kultni status.

Jedno od najbenignijih, najpozitivnijih i najemotivnijih Carpentorovih ostvarenja je izvrsna fantastična romantična drama Zvjezdani čovjek (1984). Realiziran i kao pokušaj eksploatiranja uspjeha antologijskog Spielbergova E.T.-ja, film se prometnuo u jedan od najvećih hitova 1984. godine. Uspjeh razigrano režiranog, prilično šarmantnog, duhovitog i vrlo zabavnog filma znatno je pridonio i popularnosti sjajnog karakternog glumca i budućeg oskarovca Jeffa Bridgesa, iako je uloga prvotno bila namijenjena Michaelu Douglasu.

Dinamičnu i vrlo zabavnu pustolovnu akcijsku komediju Velika nevolja u Kineskoj četvrti (1986) Carpenter je realizirao na vrhuncu svoje kreativnosti i popularnosti. Ovim filmom je odlučio dati efektnu posvetu popularnim hongkonškim borilačkim filmovima. U tome je sasvim uspio kreiravši nepretenciozno, spretno režirano, vrlo duhovito i adrenalinom nabijeno ostvarenje koje nose raspoloženi i dobrano autoironični glumački nastupi. Glavnu ulogu tumači Kurt Russell, čija je partnerica u vrijeme realizacije filma anonimna, a danas slavna Kim Cattrall

Fantastični horor Knez tame (1987) središnji je dio Carpenterove trilogije koju je sam nazvao ´trilogijom apokalipse´. Nadahnuće za film inicijalno je pronašao u teorijskoj fizici i građi atoma, odnosno u želji da ultimativno zlo prikaže kao svojevrsni križanac materije i antimaterije. Posrijedi je pošteni B-film, neosporno zabavan, nepretenciozan te svakako atraktivan za ljubitelje žanra. Izvršni producent filma bio je Shep Gordon, tadašnji menadžer pjevača Alicea Coopera kojeg je Carpenter angažirao kao suradnika na soundtracku, a pojavljuje se i u maloj ulozi. 

Fantastični akcijski horor Oni žive (1988) inteligentno i inventivno obrađuje temu straha prosječnog Amerikanca od mogućeg kolapsa prouzročenog konzumerizmom i pohlepom. Carpenter je film obogatio motivom nadzorne snage televizije i time u kolikoj je ona suprotnosti sa zapadnjačkom, poglavito američkom idejom o slobodnoj volji pojedinca. Riječ je o politički subverzivnom spoju horora, SF-a i akcije, proračunski skromnom B-filmu koji se odlikuje domišljatošću i vještinom pripovijedanja te jednom od najzabavnijih Carpenterovih djela. 

Fantastična horor-drama U raljama ludila (1994) je intrigantno osmišljeno i nadahnuto režirano djelo koje je Carpenter sam proglašavao završnim segmentom svoje apokaliptične trilogije. Poklonici žanra horora u ovom će filmu pronaći brojne asocijacije na djela iznimno uglednih žanrovskih pisaca, američkih književnika H. P. Lovecrafta i Stephena Kinga. U želji da na velikom ekranu kreira kompleksne svjetove psiholoških horora obojice autora, Carpenter je iskazao veliku dovitljivost i vještinu. 

23.05.2022. 10:31:00
http://metro-portal.hr/velika-retrospektiva-johna-carpentera-u-kinu-tuskanac/137893/