Metro-portal.hr

objavljeno 09.03.2017. 08:01:00
EHH

Velika četvorka prekraja budućnost EU

Mini summit u Versaillesu bio je prilika da se iznjedri zajednička platforma europske najjače četvorke prije summita u Rimu 25. ožujka

Velika četvorka u akciji
Velika četvorka u akciji (Twitter)

Svečano i pompozno u slavnome dvorcu u Versaillesu odlučivalo se o budućnosti Europe. Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske, suočeni s Unijom uzdrmanom Brexitom i rastućim populizmom, zaključili su da je sigurnost Europe najvažnije pitanje. Mini summit u Versaillesu bio je prilika da se iznjedri zajednička platforma europske najjače četvorke prije summita u Rimu 25. ožujka na kojemu će se raspravljati o budućnost našeg kontinenta.

"Naši sugrađani smatraju da prije svega moramo zajamčiti vlastitu sigurnost i obranu. To znači da zajedno s Atlantskim savezom svaka zemlja snosi dio odgovornosti u kolektivnim naporima za osiguranje mira", poručio je francuski predsjednik Francoise Hollande.

No koliko god u toj tezi europska četvorka zagovara jedinstvo, s druge pak strane podupire i različitost. Francuski predsjednik posebno je istaknuo misao kako "jedinstvenost ne znači jednoličnost". "Upravo se zato zauzimam za nove oblike suradnje i nove projekte jer bi tako neke zemlje mogle ići brže i dalje na područjima poput obrane i eurozone, produbljivanjem gospodarske i monetarne unije", dodao je Hollande.

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da treba biti odvažan i priznati te podupirati to što određene zemlje brže napreduju. Poručila je kako suradnja mora postojati i kako Europska unija mora biti otvorena prema zemljama koje "kaskaju". S tim su se ocjenama složili i španjolski i talijanski premijer.

09.03.2017. 08:01:00
http://metro-portal.hr/velika-cetvorka-prekraja-buducnost-eu/103561/