Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2010. 17:56:10
U NAJBOLJEM SLUČAJU

Velika Britanija ukida gotovo pola milijuna radnih mjesta

Britanska vlada planira velike proračunske rezove u sklopu kojih će do 2015. ukinuti čak 490.000 radnih mjesta u javnom sektoru

Velika Britanija ukida gotovo pola milijuna radnih mjesta
Velika Britanija ukida gotovo pola milijuna radnih mjesta (Getty Images)

Zbog proračunskih rezova britanske vlade ukinut će se oko 490.000 radnih mjesta do 2015. u javnom sektoru, rekao je u srijedu u parlamentu ministar financija George Osborne. Ministar je objasnio kako je ured za nadzor javnih financija procijenio da će u državnim službama biti 490.000 zaposlenih manje i dodao da se radi o procjeni u najboljem slučaju.

Osborne je potvrdio u lipnju najavljena smanjenja u javnoj potrošnji, tada određenih na oko 83 milijardi funta (95 milijardi eura) do 2015. godine. Ti drastični proračunski rezovi, kombinirani s 30 milijardi funti povišenja poreza, trebali bi omogućiti gotovo potpunu eliminaciju javnog duga Velike Britanije i njegovo smanjenje s 10,1 posto ove godine na 1,1 posto BDP-a 2015.

Ministar je dodao da će se smanjenje broja državnih zaposlenika odvijati uglavnom prirodnim putem, odlaskom radne snage ali je upozorio da će i otpuštanja biti neizbježna. Ponovio je da vlada nema izbora ako želi izbjeći državni stečaj.

Drastično smanjenje potrošnje

Britanska vlada najavila je i da će podići dobnu granicu za umirovljenje i srezati izdavanja za socijalnu skrb u sklopu četverogodišnjeg plana drastičnog smanjenja državne potrošnje.

Ministar Osborne kaže da će dob za odlazak u mirovinu za muškarce i žene do 2020. biti podignuta na 66 godina. ''Danas mnoge zemlje podižu dobnu granicu za umirovljenje i to bi do kraja novog saziva parlamenta trebalo donositi godišnje uštede veće od pet milijardi funta (7,9 milijardi dolara)“.

U planu je i smanjenje proračuna za socijalnu skrb, i to za dodatnih sedam milijardi funta, povrh u lipnju projiciranih rezova u visini 11 milijardi. Godišnja kapitalna potrošnja također će biti neke dvije milijarde funta veća nego što je prvotno planirano, budući da je teško mijenjati obveze preuzete u potpisanim ugovorima, tumači dalje Osborne.

Iako je britanska vlada suočena s velikim negodovanjima, Osborne kaže da joj ne preostaje ništa doli srezati golemi proračunski manjak od 11 posto BDP-a na oko dva posto BDP-a u idućih pet godina. Manjak trenutno doseže 154,7 milijardi funta i najveći je među zemljama skupine G7, a do 2014.-2015. trebao bi biti smanjen za oko 113 milijardi funta, četvrtina čega bi proizišla iz povećanih poreza. (hina/metro-portal)

20.10.2010. 17:56:10
http://metro-portal.hr/velika-britanija-ukida-gotovo-pola-milijuna-radnih-mjesta/50034/