Metro-portal.hr

objavljeno 01.02.2010. 20:19:22
ISTRAGA

Velika Britanija nije bila spremna na rat u Iraku

Britanski vojni dužnosnik izjavio je kako vojska nije imala dovoljno vremena da napravi sve što je potrebno za početak operacije

(Getty Images)

Velika Britanija nije bila vojno spremna za pokretanja rata u Iraku 2003. godine, a britanski vojnici krenuli su u rat neodgovarajuće opremljeni, rekao je u ponedjeljak visoki britanski vojni dužnosnik.

Jock Stirrup, koji je tijekom pokretanja invazije na Irak bio zamjenik načelnika glavnog stožera zadužen za opremu, rekao je pred istražnim povjerenstvom da je vlada bila upozorena da postoji mogućnost da vojnici neće biti opremljeni na vrijeme.

"Jednostavno nismo imali dovoljno vremena, kako se pokazalo, da napravimo sve što je potrebno za početak operacije", rekao je Stirrup pred povjerenstvom koje je sastavljeno kako bi se istražile okolnosti rata u Iraku.

Osobito je nedostajalo pustinjske odjeće, čizama i pancirne odjeće, rekao je Stirrup, dodajući da je bilo puno slučajeva u kojima je oprema isporučena na vrijeme, ali ne i na pravo mjesto.

Umirovljeni časnici i vojnici požalili su se da su britanske snage poslane u rat nedovoljno opremljene, ali u petak je Tony Blair, tadašnji premijer, pred istim povjerenstvom kazao da to nije istina.

Stirrup je rekao da bi vojnici bili znatno bolje opremljeni da su na raspolaganju imali još dva mjeseca.

"To bi bilo 50 posto više vremena. Utvrdili smo da je u brojnim slučajevima opskrbljenost bila 100 posto mjesec ili dva nakon početka operacija", rekao je Stirrup. (hina/metro-portal)

01.02.2010. 20:19:22
http://metro-portal.hr/velika-britanija-nije-bila-spremna-na-rat-u-iraku/31951/