Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2009. 09:19:00
Im Halal

Velik uspjeh prve web tražilice za muslimane

Čak i nemuslimanski korisnici pribjegavaju ovoj stranici jer djeci blokira pristup "nečistom" sadržaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Prva internetska tražilica koja ima "islamski" filtar, odnosno označava stranice čiji sadržaj možda ima, po muslimanskim mjerilima, zabranjeni sadržaj navodo je vrlo uspješna, tvrde njeni stvaratelji. Tražilica je u prva dva tjedna na internetu privukla više od pola milijuna posjetitelja.

ImHalal.com je dizajniran s ciljem da se pomogne muslimanskim surferima da istraže internet na čist i siguran način. Bar tako tvrdi Reza Sardeha, 20-godišnji student poslovnog menadžmenta koji upravlja stranicom.

Sardeha, koji živi u Amsterdamu, rekao je za The Times da su zaprimili puno pozitivnih reakcija čak i od nemuslimanskih korisnika koji su postavili ImHalal.com za svoju početnu stranicu tako da im djeca ne mogu biti izložena "prljavim" materijalima.

Stranica funkcionira tako da je svaki pojam unesen u tražilicu  već označen određenom "haraam" razinom, odnosno razinom zabrane, koji upućuje na mogućnost susretanja s podatcima i materijalima koji su zabranjeni Islamom.

Ako je pojam potpuno "siguran", pojavljuje se odmah.

Recimo, ako ukucate riječ 'pig', odnosno 'svinja' na engleskom (životinja koju muslimani ne jedu), stranica će vas obavijestiti da se radi o haraam razini 1 i da biste trebali promijeniti pojam. Napišete li 'sex' označit će se razina 2, a upišete li 'porn' pokazat će se 3. i zadnja razina zabrane te nećete dobiti nikakve rezultate.

"Nadamo se da će u roku od godine dana naša tražilica postati najkorištenija na Bliskom Istoku te među tri najpopularnije na svijetu", rekao je Sardeha dodavši da će traženje ostati glavna funkcija stranice, ali da će s vremenom uvoditi i razne novitete i druge usluge.

25.09.2009. 09:19:00
http://metro-portal.hr/velik-uspjeh-prve-web-trazilice-za-muslimane/22812/