Metro-portal.hr

objavljeno 16.10.2015. 19:00:00
IQ

Velik mozak ne znači nužno i pamet

Struktura mozga je po pitanju kvocijenta inteligencije (IQ) važnija od veličine, objavila je skupina europskih znanstvenika nakon istraživanja na 8000 sudionika

Važna je struktura ...
Važna je struktura ... (Facebook)

Stoljećima su znanstvenici istraživali vezu između veličine ljudskog mozga i inteligencije, a nekoliko je nepotpunih studija sugeriralo da je čovjek inteligentniji što mu je mozak veći.

Austrijski, nizozemski i britanski znanstvenici detaljno su proučili 88 postojećih studija o tome i, iako su pronašli da postoji mala poveznica između volumena mozga i kvocijenta inteligencije, ustanovili su da ona nije presudna.

Iako nisu savršeni, testovi inteligencije zasad su najbolji način mjerenja nečije sposobnosti da racionalno razumije svijet oko sebe, da pamti, razlučuje i posjeduje logičke vještine. Zbog toga su znanstvenici usporedili kvocijent inteligencije sudionika istraživanja i veličinu njihova mozga koristeći se metodama skeniranja mozga.

"Iako postoji određena veza, veličina mozga male je praktične važnosti", rekao je vodeći autor Jakob Pietsching s bečkog sveučilišta. "Umjesto toga, struktura mozga je važniji čimbenik za biološki temelj kvocijenta inteligencije, a veličina je samo jedan od mnogih kompenzacijskih mehanizama kognitivnih funkcija".

U dosadašnjoj literaturi, kaže Pietsching, veza između volumena mozga i IQ-a bila je pretjerana i precijenjena.

Njihov zaključak potvrđuje i činjenica da je mozak muškarca veći od ženskog, ali nema nikakve razlike među spolovima kada su u pitanju rezultati testova inteligencije. Njihov je rad objavljen u časopisu Neuroscience and Behavioural Reviews.

16.10.2015. 19:00:00
http://metro-portal.hr/velik-mozak-ne-znaci-nuzno-i-pamet/94501/