Metro-portal.hr

objavljeno 03.08.2013. 18:01:00
DA?

Vegetarijanska prehrana riješila bi glad u svijetu

Poljoprivredna učinkovitost u svijetu pati zbog proizvodnje hrane za stoku, umjesto za ljude

Glad se može riješiti
Glad se može riješiti (Wikipedia)

Jedan od ključnih uzroka gladi u svijetu je uzgoj hrane za stoku, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Research Letters, i smanjenje takve proizvodnje povećalo bi učinkovitost uzgoja ljudske hrane do razine da bi se mogle nahraniti stotine milijuna ljudi koji sada gladuju.

Rast stanovništva na Zemlji je nezadrživ proces, naročito u azijskim zemljama, i potražnja za usjevima kojima se hrani stoka udvostručit će se u sljedećih tridesetak godina, što bi moglo dovesti do još većih problema s gladnima u svijetu. 

Naime, za proizvodnju jedne kalorije mesa potrebno je 30 kalorija iz biljaka, a kad se to pomnoži s brojem grla stoke koju treba nahraniti, dobivaju se zastrašujuće brojke.

Uz proizvodnju stočne hrane dodatni je problem proizvodnja biogoriva koju su, prilično nepažljivo, sve zemlje svijeta veselo uvrstile u svoje zakone i planove, ne razmišljajući pritom kako će se to odraziti na količinu plodne zemlje koju imamo na raspolaganju za proizvodnju hrane za ljude. 

Stručnjaci tvrde da bi se problem gladi lako riješio prelaskom većine stanovništva na vegetarijansku ishranu, jer bi se polja zasijana za proizvodnju stočne hrane mogla iskoristiti za hranu za ljude. 

Zapanjujuća je istina da samo 55 posto kalorija s usjeva širom svijeta završi u želucima ljudi, dok ostatak otpada na stočnu hranu i biogorivo, i to u prosjeku, jer primjerice u SAD je to samo 27 posto, dok je u Indiji 90 posto.

03.08.2013. 18:01:00
http://metro-portal.hr/vegetarijanska-prehrana-rijesila-bi-glad-u-svijetu/79650/