Metro-portal.hr

objavljeno 23.12.2019. 14:31:00
SJAJNO!

Veganski Božić sve poželjniji

Recepti za veganska jela sve traženiji, pečenka bez životinjskog mesa i francuska salata s veganskom majonezom sve popularnija i u hrvatskim obiteljima

Vegansko pečenje za prste polizati
Vegansko pečenje za prste polizati (Prijatelji životinja)

Iz Velike Britanije stiže vijest da je prodaja veganskih božićnih jela narasla na rekordnu razinu te da mnogi traže zdravije i etičnije opcije za blagdansku gozbu. Tamošnji najveći trgovački lanci bilježe porast prodaje veganskih proizvoda za 40 %. Navode primjere kako se jedna veganska hrenovka u tijestu proda na svaku četvrtu mesnu verziju istog jela te da će više od dvije od pet obitelji na Božić imati bezmesna jela.

U Njemačkoj predviđaju da će ovaj Božić biti najveći ikad što se tiče veganske hrane, a bezmesni asortiman prikladan svima se neprestano širi. Diljem svijeta naglo raste broj ljudi zainteresiranih za veganske proizvode i jela.

I u Hrvatskoj raste ponuda u klasičnim restoranima i restoranima brze hrane, a u trgovinama se mogu naći sve raznovrsniji veganski proizvodi poput ćevapa, salama, sireva, vrhnja, mlijeka, jogurta, majoneze bez jaja, kobasica, burgera i drugih opcija bez sastojka životinjskoga porijekla.

Veganska hrana prikladna je svima neovisno o načinu prehrane, stoga Prijatelji životinja pozivaju sve da ovaj Božić provedu uz jela koja ne sadrže patnju životinja i ne uzrokuju klimatske promijene i srčana oboljenja.

U udruzi Prijatelji životinja smatraju da blagdanski ručak ili večera trebaju odisati veseljem, srećom i proslavom života. Poručuju da je proslava blagdana uistinu radosna kada se izabere slavlje bez oduzimanja života drugim bićima jer bol i smrt životinja nikako nisu u duhu suosjećanja, mira, milosti, blagostanja i sreće koje prizivamo u ovo blagdansko vrijeme.

Kako bi zainteresirali što više ljudi, Prijatelji životinja nude recepte koji će i onima koji misle da ne mogu provesti blagdane bez pečenja, sarme i tradicionalnih kolača dati primamljivi izbor delicija.

Primjerice, jelo uobičajeno za ovo doba godine poput sarme, moguće je jednako ukusno pripremiti i bez mesa. Za pripremu pečenja tu je sejtan, francuska salata s majonezom bez jaja svima je dostupna, a tradicionalni desert poput orahnjače lako je pripremiti bez jaja i mlijeka. To je tek dio prigodnih jela koja se mogu pripremiti sa suosjećanjem, a ideja je još mnogo.

Uz trinaest recepata blagdanskih jela s privlačnim fotografijama, na www.prijatelji-zivotinja.hr nalazi se i video koji prikazuje kako napraviti juhu od graha, pečenku punjenu povrćem, karameliziranu mrkvu i prokulice, mlince u umaku od gljiva te makovnjaču.

Prijatelji životinja od srca žele svima suosjećajan Božić uz obilje veganskih jela te vesele i sretne blagdane za sva živa bića.

23.12.2019. 14:31:00
http://metro-portal.hr/veganski-bozic-sve-pozeljniji/122695/