Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2011. 22:30:00
S RECEPTOM

Veganska prehrana - jedite zdravo i mijenjajte svijet

Vegani nisu mršavi hipiji koji bi radije pasli travu nego odjenuli bundu, veganska prehrana je zdrava, seksi i moralna

Veganski specijaliteti
Veganski specijaliteti (MWN)

Veganska prehrana u potpunosti isključuje namirnice životinjskog podrijetla, uključujući meso, jaja, mliječne proizvode i med. No vegani nisu depresivni mršavi čudaci slabog zdravlja nego zdrave osobe pune energije koje se hrane moralno, kaže Kathy Freston, autorica knjige "Veganist". Ističe da veganima ne nedostaju hranjive tvari iz namirnica koje izbjegavaju.

Freston je prešla na "veganski način života" prije sedam godina. Odrasla je na pilećim krilcima, zatim je postala vegetarijanka koja obožava mliječne proizvode da bi se na kraju odlučila za vegansku prehranu. "Već nekoliko tjedana nakon što sam postala veganka osjetila sam da imam više energije i da mi se lice pročistilo", kaže Freston i dodaje da veganska prehrana smanjuje razinu kolesterola i šećera u krvi, a ubrzava metabolizam na prirodan način.

Iako su ljudi načelno svejedi, naša tijela zapravo traže prehranu koja se temelji na biljkama i koja smanjuje rizik od srčanih problema i pretilosti. "Tijelo uslijed veganske prehrane kalorije sagorijeva 16% brže tri sata nakon konzumacije hrane, a u potpunosti se iz tijela izbacuje kazein, protein koji se nalazi u mliječnim proizvodima i koji potiče nastanak raka. Ako vam to nije dovoljno, sigurna sam da je prvi restoran brze hrane odmah iza ugla", kaže Freston.

Autorica knjige "Veganist" ne skriva da je za promjenu prehrane potrebno mnogo truda i volje: "Emocionalno smo vezani uz hranu i svaka promjena nam teško pada jer se odričemo navika koje su se razvijale kroz cijeli život. Počnite postupno. Ako volite kavu s mlijekom, umjesto kravljeg počnite koristiti sojino mlijeko. Ja se još uvijek držim pravila o 2% odstupanja pa tako u restoranu nikad ne pitam je li kruh na stolu pripremljen u skladu s veganskim pravilima."

Četiri skupine namirnica koje treba jesti

Proteini - umjesto proteina iz mesa, konzumirajte lješnjake, sjemenke, tofu, grah, mahunarke, slanutak, seitan.

Složeni ugljikohidrati - slatki krumpir, smeđa riža, quinoa, ječam.

Povrće - brokula, blitva, kelj, špinat.

Voće - jabuke, maline, banane, grožđe, mango i ananas.

Recept - tjestenina u umaku od sira na veganski (bez sira)

Sastojci: tjestenina, 55 g margarina bez dodataka mliječnih sastojaka, 45 g brašna, 2 žlice koncentrata od rajčice, 120 g prehrambenog kvasca, 500 ml sojinog ili rižinog mlijeka, sol, češnjak, sok od limuna, brokula kuhana na pari.

Priprema: Skuhajte tjesteninu. Na laganoj vatri otopite margarin i dodajte brašno, nakon 3-5 minuta dodajte mlijeko, kvasac, rajčicu, češnjak. Miješajte dok ne zakuha. Zatim smanjite vatru i ostavite neka kuha dok umak ne postane gušći. Začinite po želji limunovim sokom. Servirajte s brokulom. 

Piše: Romina McGuinness, Metro World News
24.05.2011. 22:30:00
http://metro-portal.hr/veganska-prehrana-jedite-zdravo-i-mijenjajte-svijet/59232/