Metro-portal.hr

objavljeno 13.06.2011. 13:46:00
SLOBODA TISKA?

Vedrana Rudan ponovno dobila otkaz - u Nacionalu

Ovoga se puta tekstom o Papi zamjerila vlasniku Nacionala Haraldu von Seefriedu koji je "konzervativan" kako je objasnio književnici glavni urednik

Vedrana Rudan ponovno ispašta zbog svog mišljenja
Vedrana Rudan ponovno ispašta zbog svog mišljenja (Tomislav Čuveljak)

Vedrana Rudan ponovno je dobila otkaz. Ovoga puta nije se zamjerila Židovima kao u siječnju 2009. kad joj je uručen otkaz na Novoj TV zbog svojih komentara događaja u Palestini u InMagazinu Nove TV. 

Sada se zamjerila vlasniku Nacionala tekstom o Papi koji nije bio po volji vlasniku Nacionala Haraldu von Seefridu. Otkaz joj je dao glavni urednik, uz obrazloženje da je vlasnik tjednika konzervativan?!

Rečenice koje su vjerojatno uzbudile vlasnika su ... "Papa je samo čelnik zločinačke organizacije koja dvije tisuće godina ubija, krade, siluje i budalama koje sve to plaćaju obećaje carstvo nebesko". Uz to, napomenula je da bi Papu trebalo strpati u Haag.

Komentari na njezin tekst, koji je u digest varijanti izašao i na Indexu kao reakcija Vedrane Rudan na dolazak Pape u Hrvatsku imao je preko 800 komentara, na njenom blogu ljudi također ne mogu vjerovati da se to ponovno događa, a vijest o njenom otkazu nije baš preplavila naslovnice.

Sloboda govora i dalje je, očito, arbitrarna kategorija u Hrvatskoj, a izražavanje vlastitog mišljenja u komentaru, legitimnoj novinarskoj formi koja implicira odgovornost isključivo osobe koja je izrazila svoje stavove, s potpisom i fotografijom i dalje je upitna kategorija jer, eto, ako stanete religiji na žulj, a Vedrana je to napravila već dva puta, otkaz vam ne gine.

Evo kako je na otkaz reagirala književnica

 

13.06.2011. 13:46:00
http://metro-portal.hr/vedrana-rudan-ponovno-dobila-otkaz-u-nacionalu/60074/